© Desgrieux

Nagenieten van de vakantie

Ging u de voorbije maanden op reis, dan wilt u vast de vakantie nog wat langer laten doorsmaken op uw bord. Maar ook als u thuis bleef, kunt u een verre bestemming wat dichterbij halen door uw smaakpapillen te verwennen.

Marokkaanse Couscous met zeven groenten

Voor 4 personen
800 g lamsschouder, 600 g fijn griesmeel, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 3 aardappelen, 1 aubergine, 3 rapen, 4 tomaten, 200 g kikkererwten, 1 eetl. tomatencoulis, 1 mespunt muskaatnoot, 1 mespunt karwij (wilde komijn), 1 mespunt kaneel, 1 mespunt paprikapoeder, 1 koffielepel korianderzaadjes, 2 stengels verse koriander, 50 g boter, olie, peper en zout.
1. Snij het lamsvlees in blokjes. Pel de look en de ui en hak fijn. Verwarm twee eetlepels olie in het onderste deel van een couscoussier (couscouspan) en stoof er de look, de ui, de kikkererwten en het lamsvlees in aan. Laat 15 min. stoven en roer regelmatig om.
2. Dompel de tomaten één minuut in kokend water. Koel ze snel af onder koud water, pel ze, verwijder de pitjes en stamp ze fijn.
3. Voeg de kruiden, de fijngestampte tomaten, de tomatencoulis en de koriander toe. Voeg water toe tot alles net onder staat. Breng op smaak met peper en zout. Breng op kookpunt en laat daarna gedurende 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
4. Giet het griesmeel in een schotel, overgiet met 20 cl water, meng goed en laat 10 min. rusten.Voeg nog eens 5 cl water toe en laat opnieuw 5 min. rusten. Maak het griesmeel los, giet het over in het bovenste deel van de couscoussier en leg er een neteldoek over. Laat rusten.
5. Schil de wortelen, de aatdappelen en de rapen en snij ze in grotere stukken.
6. Voeg alle groenten aan de couscoussier toe, behalve de courgette. Zet het bovenste deel met het griesmeel erop en laat 35 min. garen.
7. Voeg 15 min. voor het einde van de gaartijd de courgette toe aan het onderste deel van de couscoussier.
8. Giet als alles gaar is het griesmeel in een grote schaal, voeg er klontjes boter aan toe en meng. Maak een kuil in het midden en leg er de groenten en het vlees in. Dien het kookvocht apart op.

Chinese runderragout

Nagenieten van de vakantie

Voor 4 personen

600 g runderfilet, 300 g sojascheuten, 1 verse ananas, 2 stengels grof bieslook, 1 koffielepel honing, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel arachideolie, 1 koffielepel korianderzaadjes, zout.

1. Snij het rundsvlees in reepjes en leg het in een diepe schaal. Voeg de honing, sojasaus en arachideolie toe, bestrooi met de korianderzaadjes en meng alles goed door elkaar. Laat 30 minuten marineren.

2. Spoel de sojascheuten en dep droog. Snij de ananas in kleine blokjes, was de bieslook en hak fijn.

3. Verhit de olie in een wok. Roerbak het vlees, de ananas en de sojascheuten gedurende 6 minuten.

4. Overgiet met de marinade en laat nog twee minuten verder bakken, onder voortdurend roeren. Dien meteen op.

Baskische piperade

Nagenieten van de vakantie

Voor 4 personen

8 eieren, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 2 tomaten, 1 courgette, 1 ui, 2 teentjes look, 3 eetlepels olijfolie, 1 laurierblad, 2 takjes tijm, peper en zout.

1. Snij de paprika’s in twee, verwijder de zaden en de witte vezels. Snij ze vervolgens in reepjes.

2. Snij de tomaten en courgettes en kleine blokjes. Pel de ui en de look en hak fijn.

3. Warm de olie in een grote pan. Fruit de ui en de look. Voeg de paprika toe en laat verder stoven gedurende 10 minuten. Voeg de blokjes tomaat en courgette toe.

4. Meng, voeg peper en zout toe. Laat gedurende 15 minuten garen op een zacht vuurtje. Roer regelmatig.

5. Breek de eieren in een slakom en klop ze op. Voeg peper en zout toe. Giet in de pan met de paprika’s en roer tot de eieren klaar zijn. Bestrooi met tijm en laurier. Dien meteen op.

Poolse Chlodnik-soep

Nagenieten van de vakantie

Voor 4 personen

750 g nieuwe rode bietjes met hun bladeren, drievierde liter groentebouillon, sap van een halve citroen, 200 g verse room, 1 bussel radijsjes, peper en zout, 1 komkommer, 2 eetlepels gehakte bieslook, 2 hardgekookte eieren.

1. Schil de rode bieten en snij ze in blokjes. Hou de bladeren apart.

2. Kook de bieten in de warme bouillon gedurende 30 minuten op een zacht vuur en pureer. Warm opnieuw op, voeg peper en zout en het citroensap toe. Laat afkoelen en zet daarna 20 minuten in de koelkast.

3. Voeg de slagroom toe en kruid bij indien nodig. Pel daarna de hardgekookte eieren en snij ze in vier. Schil de komkommer, snij hem in de lengte in vier en daarna in fijne schijfjes.

4. Maak de radijsjes schoon en snij ze in fijne schijfjes. Hak de bietenbladeren grof.

5. Verdeel de soep over de borden of kommetjes en versier met de gesnipperde groenten, de eieren en de bieslook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content