© KIK IRPA

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vanaf 30 augustus 2024 start een bezoek aan het Antwerpse Rubenshuis vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft dan toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek.

Een sterk staaltje architectuur, een kleurrijke museumzaal zonder plafond, 2000 meter aan boeken en papier en een aanbod dat volop focust op beleving en comfort. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid.

Interieurzicht van het nieuwe toegangsgebouw
Interieurzicht van het nieuwe toegangsgebouw © frederik beyens Frederik Beyens

Met dezelfde visie waarmee Rubens zijn huis ombouwde tot een stadspaleis hebben Robbrecht en Daem een hedendaags gebouw ontworpen als nieuwe ingang van het Rubenshuis aan Hopland 13. Het universum van de kunstenaar krijgt zo meer ademruimte en wordt voor iedereen toegankelijk. Binnenin zijn enorme diagonale wenteltrappen een symbolisch opstapje naar de beweging en dynamiek in de kunstenaar zijn werk.

De imposante wenteltrappen
De imposante wenteltrappen © frederik beyens Frederik Beyens

Ze trekken meteen de aandacht en laten de bezoeker letterlijk en figuurlijk opkijken. Het hedendaagse gebouw is nadrukkelijk aanwezig en toch discreet door de zijdelingse ligging ten opzichte van de kunstenaarswoning. Een doordachte aanpak, want zo blijft niet enkel het zicht op de portiek en de tuin, maar ook hun verbindende functie bewaard.

Oog in oog met Rubens

Het aanbod focust nu veel meer op beleving en comfort. In Rubens Experience dompelt technologie de bezoeker onder in Rubens’ leefwereld.

Simulatie Rubens Experience
Simulatie Rubens Experience

Immersieve beelden en geluiden brengen het verhaal van Rubens tot leven. Rubens was een bekend figuur en werd druk besproken. Aan de hand van levendige video’s, interactieve tools en enkele exclusieve kunstobjecten, waaronder het Zelfportret, kruipen bezoekers onder zijn huid. Wie was Rubens nu écht? De kunstenaar én de man achter het penseel. En wat maakte hem zo geliefd? In deze ondergrondse studio katapulteert de techniek van nu ons naar het Europa van toen. Tussen het geroezemoes van tijdgenoten door volg je de kunstenaar vanuit het oude Antwerpen naar Rome, Parijs, Londen en Madrid en ga je zelf op onderzoek uit.

2000 meter aan papier en boeken

In de bibliotheek mag iedereen zelf in de duizenden documenten op onderzoek gaan. De bibliotheek wordt met duizenden publicaties, oude boeken en archiefdocumenten over Rubens en andere meesters van de Vlaamse kunst uit de 16de en 17de eeuw dé plek voor liefhebbers en professionele onderzoekers om zich in het leven en werk van Rubens te verdiepen. Lange open rekken bundelen alle relevante publicaties, zoals monografieën, kunsthandel- en veilingcatalogi, foto’s, tentoonstellingsuitgaven, krantenartikelen en tijdschriften: noem het en het is er. Recent of eeuwenoud. Oudere en fragiele boeken krijgen een plekje in depots.

Binnenkort verhuist ruim 2000 meter aan papier naar Hopland. Zo houdt het Rubenshuis vast aan zijn missie: de kennis over Vlaamse meesters verzamelen, ontwikkelen en tonen aan élke geïnteresseerde.

Museumzaal zonder plafond

De nieuwe tuin is nu het groene verlengstuk van Rubens zijn stadspaleis geworden. Na omvangrijk onderzoek van honderden archiefdocumenten, bloemstillevens en hoveniershandboeken door het museumteam tekende Ars Horti een eigentijds tuinontwerp uit. Ondertussen zijn 17.500 planten, bomen, heesters, struiken en bollen aangeplant in parterres met de portiek en het tuinpaviljoen als schitterend decor. Met kleuradvies van Belgisch modeboegbeeld en tuinliefhebber Dries Van Noten genieten bezoekers er van de allermooiste kleuren van imposante flora.

De prachtig heraangelegde tuin
De prachtig heraangelegde tuin © frederik beyens Frederik Beyens

Vanuit deze groene oase middenin de stad is er een prachtig zicht op het huis van Rubens.

Kunstenaarswoning blijft gesloten voor restauratie

Met de nieuwe toegang is de eerste fase van het masterplan afgerond, die het universum van Rubens meer ademruimte moet geven. In de tweede fase worden de kunstenaarswoning en het Kolveniershof gerestaureerd. De opening is ten vroegste voor 2030 voorzien.

Praktische info

Open vanaf vrijdag 30 augustus 2024 vanaf 17 uur.

Openingsuren Rubens Experience & tuin: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 uur tot 17 uur en zaterdag en zondag van 10 uur tot 18 uur.

Tickets kosten 12 euro voor Rubens Experience en de tuin. Voor een apart tuinticket betaal je 8 euro. Ze zijn te bestellen via www.rubenshuis.be (zowel voor individuelen als groepen). De capaciteit is beperkt. Reserveren is bijgevolg aanbevolen.

Openingsuren bibliotheek: elke weekdag van 9.30 uur tot 17 uur. De bibliotheek is gratis te bezoeken. Reserveren is niet nodig.

De huidige leeszaal in de Kolveniersstraat 20 is nog open tot en met 28 juni 2024

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier