Nooit eerder tentoongestelde tekeningen van oude meesters

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op 26 november opende in het Paleis van Karel van Lotharingen de focustentoonstelling ‘Tussen de lijnen. Tekeningen van oude meesters uit het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België’.

Het Prentenkabinet dook in zijn verzamelingen en selecteerde vijf fascinerende tekeningen van oude meesters die de aandacht verdienen. De keuze viel op werk van Bosch, Jordaens, Dewez, Van Mander en Hoefnagel. Sommige tekeningen werden nooit eerder tentoongesteld. Aan andere hangt dan weer een boeiend verhaal vast.

Onbetaalde rekening? Geef een tekening!

Zo is er het Gezicht op Sevilla van Joris Hoefnagel (1542-1600), een van zijn fraaiste en best bewaarde miniatuurtekeningen op perkament. Dit uitzonderlijk blad kwam volgens Edouard Fétis, voormalig hoofdconservator van de Koninklijke Bibliotheek, ‘per toeval’ in het bezit van de Bibliotheek. Een Engelsman die in het begin van de jaren 1830 in Brussel verbleef, kon zijn hotelrekening niet betalen en deed dat dan maar in natura...

Een ontdekking

De tekening Lot en zijn dochters (zie afbeelding) was tot voor kort toegeschreven aan Paolo Farinati en werd door Ger Luijten, directeur van de Fondation Custodia/Collectie Frits Lugt in Parijs, op naam van Karel van Mander gebracht.

De verwoeste abdij van Orval

Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een uitzonderlijk grote verzameling architectuur- en beeldhouwtekeningen uit de 17de en 18de eeuw. Dergelijke tekeningen werden vaak niet bewaard, omdat het in de eerste plaats gebruiksvoorwerpen waren. Ze zijn daarom eerder zeldzaam in openbare kunsthistorische verzamelingen.

Dat maakt het Ontwerp voor het parket van de bibliotheek van de abdij van Orval des te opmerkelijker. Dewez’ kleurrijke ontwerpen voor parketvloeren (parquet marqueté) waren destijds uniek in de Lage Landen, maar ook vandaag blijven ze intrigeren. De abdij in opbouw werd trouwens op 23 juni 1793 geplunderd en in een uitslaande brand vernietigd. De tekening is al wat overblijft van Dewez’ ontwerp.

Selectie uit erfgoedverzamelingen

De vijf tekeningen die centraal staan in de tentoonstelling, komen uit de collectie oude tekeningen in het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek, die lang onderbelicht is gebleven. De tentoonstelling schetst de context van hun ontstaan aan de hand van tekeningen, prenten, oude boeken en kaarten uit de erfgoedverzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek. Vijf begeleidende boekjes gaan dieper in op tekening en tekenaar.

Praktische informatie

Tussen de lijnen. Tekeningen van oude meesters uit het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België

  • Koninklijke Bibliotheek van België, Paleis van Karel van Lotharingen – Museum van de 18de eeuw, Museumplein 1, 1000 Brussel
  • 26 november 2014 – 14 februari 2015, open op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar
  • Gratis toegankelijk
  • Nocturne: donderdag 27 november 2014, van 17.00 tot 22.00 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content