© AFP

Ondergronds kanaalsysteem uit Maya-tijdperk ontdekt in Mexico

In Mexico hebben archeologen een antiek kanaalsysteem uit de tijd van de Mayabeschaving ontdekt onder de Tempel van de Inscripties, in de ruïnestad Palenque. Het gaat om negen onderaardse kanalen van 17 meter lang, waar water door stroomde, zo meldden de wetenschappers dinsdag.

De vondst verklaart meteen waarom de tempel, die de tombe van de de Mayakoning Pacal de Grote bevat, net op die plek werd neergepoot. Iets waar archeologen tot nu enkel het gissen naar hadden. “Het kanaalsysteem wijst erop dat de tempel net op die plek werd gebouwd omdat er een waterbron was”, zegt Arnoldo González de la Cruz, die de opgravingen leidde. “We hebben de hiërogliefen op de Tempel van de Inscripties geanalyseerd en geloven die op een symbolische manier de weg nabootsen die de koning naar de wateren van de Mayaanse onderwereld wilde afleggen.”

Palenque, in het zuiden van Mexico, was een belangrijke stad van de Maya’s tussen de vijfde en negende eeuw na Christus. De stad kende vooral haar hoogdagen in de zevende eeuw, toen Pacals militaire campagne zijn greep over de regio consolideerde.

De tombe van Pacal werd in 1952 ontdekt. Sindsdien zijn nog steeds niet alle inscripties van de tempel ontcijferd kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content