Stap eens binnen bij Monet

Als één kunstenaar schilderijen heeft gemaakt waarin een mens graag zou verdwalen, dan is het impressionist Claude Monet. En laat dat nu net zijn wat de immersietentoonstelling ‘Claude Monet, een totaalbeleving’ mogelijk maakt.

In de Brusselse Hortagalerij komen 300 werken van Monet (1840-1926) letterlijk tot leven dankzij mapping, een projectietechniek in 3D, en virtuele realiteit. Deze technologie geeft je het gevoel volledig in de schilderijen te stappen. Maker is het Brusselse bedrijf Exhibition Hub. “Wij willen allesbehalve de plaats innemen van musea”, klinkt het. “Bedoeling is vooral een groter doelpubliek aan te spreken. Mensen die niet vaak musea bezoeken kunnen zo op een vernieuwende manier kennis maken met kunst.”

Reis naar het licht

Als Claude Monet één obsessie had, dan was het het licht. In die mate zelfs dat hij de kathedraal van Rouen wel 40 keer schilderde vanuit diverse perspectieven en op verschillende momenten van de dag. Het licht neemt in zijn schilderijen vele gedaanten aan. De ‘Vrouw met parasol’ schermt er zich voor af, de ‘Klaprozen’ krijgen dankzij het licht hun prachtige kleur. Monet reisde ook om te schilderen. Zo trok hij onder meer naar Rouen, Antibes, Oslo, en Venetië. Deze omzwervingen en zijn unieke kijk op licht vormen de rode draad in de expo. Alle werken worden driedimensionaal voorgesteld.

Tuinen van Giverny

In mei 1883 koopt Monet het domein Clos Normand de Giverny, waar hij een weelderige tuin aanlegt. Hier vindt hij een nieuwe bron van inspiratie en wordt zijn fascinatie voor het daglicht alleen maar groter. Uit deze periode dateren zijn schilderijen van bruggen, waaronder zijn bekende werk ‘Bassin aux nymphéas, harmonie verte’. Zijn prachtige landgoed wordt in de tentoonstelling digitaal gereconstrueerd en tot leven gebracht. Je ziet de wind die de bladeren doet opwaaien, de trillende vleugels van de sierlijke libellen, tot en met de karpers die rustig rondzwemmen in de vijver... met als eindpunt de bekende Japanse brug. Daar kan je een selfie nemen!

Technologisch hoogstandje

De Monet-immersie is een technologisch hoogstandje. Om de 300 meesterwerken te animeren werden maar liefst 100.000 beelden gemaakt, die via 60 projectors de Hortagalerij omtoveren. De galerij is trouwens een perfecte locatie om met diepte en perspectief te werken. Wil je Monets kunst nog intenser beleven, dan kan je met een speciale bril een virtual reality-wandeling maken.

Claude Monet, een totaalbeleving. Tot 20/4/2020 in de Hortagalerij, Grasmarkt 16, Brussel, 11,50 euro. www.expo-monet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content