Uit het fotoarchief van Leopold III

Leopold III maakte een van zijn eerste reizen met zijn moeder koningin Elisabeth. In 1922 stond hij als 21-jarige samen met haar aan de zijde van Lord Carnavon en Howard Carter toen die de laatste kamers van het graf van Toetanchamon openden. De vloek van Toetanchamon daalde niet over hem neer, maar de reismicrobe heeft hem nooit meer losgelaten. Na zijn aftreden als koning in 1951 maakte hij een vijftigtal wereldreizen en expedities.

De 20 geëxposeerde foto’s in het museum dateren vooral van zijn expedities in de jaren ’50 in Venezuela, in de jaren ’60 in Brazilië en in de jaren ’70 in Indonesië. Ze zijn gemaakt in zwart-wit en kleur. “Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat het Leopold III-fonds voor Natuurontdekking-en Natuurbehoud opgericht werd door mijn vader. Het is ook dertig jaar geleden dat mijn vader overleed. En die dubbele verjaardag willen wij met deze expositie onder de aandacht brengen”, aldus prinses Esmeralda.

De foto’s bevinden zich in de VIP-ruimte (naast de vitrine van de iguanodons in de Galerij van de Dinosauriërs) en in de lobby tussen de zaal “250 jaar Natuurwetenschappen” en de zaal “BiodiverCITY” op niveau 1 van het Museum.

De fototentoonstelling Leopold III loopt nog tot en met zondag 1 december in het Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel. Info: www.natuurwetenschappen.be

Partner Content