© getty images

Verlost van mos!

Heeft de voorbije winter (zacht en zeer nat) je mooie gazon veranderd in een mosvlakte? Lees hier hoe je dat mos wegkrijgt, zonder dat het terugkeert!

Mos wijst vaak op een te zure en te dichte grond, dus niet op een probleem van te veel vocht. De grond verluchten moet dus je eerste maatregel zijn, als je gras in plaats van mos wil zien groeien zonder meteen te kiezen voor mosbestrijdingsproducten. Hiervoor kunnen we een zogenaamde gazonbeluchter gebruiken (een apparaat op wieltjes of een afneembaar hulpstuk op een zitmaaier). Dit toestel gaat de grond ‘doorboren’ en met zijn pinnen een groot deel van het mos meenemen, zodat je gazon tegelijk gereinigd wordt. In de lente is ook verticuteren zeker een aanrader. De verticuteermachine krabt de grond redelijk diep open, woelt dood gras en mos naar boven en bevordert zo de groei van de graswortels. Na een verticuteerbeurt ziet het gazon er verminkt uit, maar die littekens zijn tijdelijk en verminderen snel naarmate het gras teruggroeit. Let er wel op dat je niet te vroeg verticuteert. Wacht liever tot het gazon weer actief aan het groeien is na de laatste winterkou. Het is ook belangrijk enkele dagen niet op een pas geverticuteerd gazon te lopen.

Na deze maatregelen kan het best nuttig zijn om het gazon hier en daar weer in te zaaien, want dat zal de bestaande graszoden sterker maken en tegelijk een terugkeer van mos voorkomen. Gebruik dan wel graszaad dat aangepast is aan het grondtype en aan de ligging (zon, halfschaduw …). Denk er ook aan om de pH-waarde van de grond evenwichtiger te maken. De aanwezigheid van mos wijst immers waarschijnlijk op een te zure grond. In de handel vind je testsetjes waarmee je de zuurtegraad van de aarde kan meten. Is de zuurtegraad te hoog, dan moet je je gras een kalkkuur geven met kalkkorrels of ‘groenkalk’. Daarna kan je gaan denken aan een passende bemesting. Theoretisch moeten al deze maatregelen volstaan om van het meeste mos verlost te zijn. Blijft er toch hardnekkig mos over, dan kan je nog altijd kiezen voor een specifiek bestrijdingsmiddel.

Een laatste tip: vergeet niet je grasveld deze zomer geregeld water te geven. Verrassend genoeg is een goed vochtig gazon minder ontvankelijk voor verdere mosgroei.

Dank aan Jean-Luc Wanzoul, leerkracht aan de Technische Tuinbouwschool van Gembloux

Lees meer over:

Partner Content