Wandelen door trendy Nieuwpoort

Waar vindt u de grootste jachthaven van West-Europa? De meeste werken van het kunstevenement Beaufort? Het eenzaamste stukje strand van onze kust? Volg ons voor een lange wandeling door Nieuwpoort.

Neen, de omschrijving het nieuwe Knokke horen ze in Nieuwpoort niet graag (te elitair...).Toch beweegt er heel wat aan de monding van de IJzer. Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad – 2,7 km van elkaar verwijderd – zijn bezig naar elkaar toe te groeien en dé hotspot van de kust te worden.

Om trendy Nieuwpoort te bezoeken, stellen we een wandeling van ongeveer 9 km voor. Liefst op een zonnige dag (neem de picknick mee!).

We starten in Nieuwpoort-Stad. Met zijn puntgevels, belfort, kerk, stadhuis en lakenhalle oogt het centrum gezellig oud. Toch is niet één gebouw ouder dan 90 jaar. In 1918 lag Nieuwpoort er bij als één grote ruïne, maar het centrum werd nadien zo authentiek mogelijk heropgebouwd. We lopen de stad uit over de grote verkeersbrug over de IJzer. Rechts bekijken we de bekendste plek van het oude Nieuwpoort: het Albert 1-monument en het historische sluizencomplex Ganzenpoot.

We steken de drukke weg naar Oostende over en wandelen tot aan de jachthaven. Met 2000 ligplaatsen is die uitgegroeid tot de grootste plezierhaven van West-Europa ten noorden van La Rochelle. Het is hier net niet diep genoeg voor megajachten, maar toch dobberen er heel wat fortuintjes op het getijdenritme.

We volgen de kaden tot een eind voorbij Vierboete, één van de nieuwe jachtclubs en horecazaken aan de haven, en zoeken het begin van de wandelweg door het natuurreservaat van de IJzermonding. Het reservaat is alleen toegankelijk met een gids, maar de wandelweg is open voor het publiek. Bijna twee kilometer lang lopen we door een beschermd gebied van schorren, slikken en duinen: de enige plek in België waar een rivier uitmondt in zee. We komen uit aan de rechteroever van de IJzer en aan de verticale Senegalese sloep van de kunstenaar Philip Aguirre. Dit nieuwe icoon is een erfenis van het kunstevenement Beaufort 2009.

Voor een echt zeegevoel kunnen we hier picknicken op het oostelijke staketsel. We kunnen ook kiezen voor de rood-wit gestreepte vuurtoren of voor het strand. Dit stuk strand tussen de IJzer en het militair domein van Lombardsijde is één van de eenzaamste van onze kust. Zeehonden zijn hier geregelde bezoekers.

Langs de Ramblas

Met het kleine veerbootje (zie het kadertje Praktisch) steken we hier over naar Nieuwpoort-Bad. De natuur maakt meteen plaats voor de drukte van de badplaats. Over de dijk wandelen we naar de bekende schildpad van Jan Fabre. Dit kunstwerk werd door de stad aangekocht na Beaufort 2003. We moeten er nu van profiteren om het hier nog te zien staan. Omdat het danig afschilfert onder invloed van zand en zout, verhuist het werk binnenkort landinwaarts.

We volgen nu de Albert 1-laan (parallel met de dijk) terug in de richting van de IJzer. Opvallend hoe deze banale straat op enkele jaren tijd een trendy shoppingplek is geworden!

Aan de linkeroever van de IJzer bereiken we de nieuwe wandel- en fietspromenade die de rivier landinwaarts volgt. Deze Ramblas van Nieuwpoort willen Bad en Stad verbinden. Het beeld van de in Nieuwpoort geboren poolreiziger Dixie Dansercoer krijgt hier binnenkort concurrentie van het windhanenbos van de Franse kunstenaar Daniel Buren. Dit werk (tijdens Beaufort 2009 op het strand van De Haan) komt te staan op het schiereilandje dat de oude jachthaven afsluit.

Wanneer we de Visserskaai en de vismijn bereiken, zijn we bijna terug aan ons vertrekpunt. Ook dit stadsdeel is gefacelift. Fonteinen spelen met water en licht. De lichtmasten doen aan vuurtorens denken en het tramstation heeft futuristische trekjes.

Aan de overkant wachten trendy horecazaken om onze honger en dorst te lessen. Al kunnen we ook garnalen kopen in de winkels tegenover de vismijn. Een A4-tje aan het raam van de vismijn vertelt welke viswinkels die dag Nieuwpoortse garnalen hebben gekocht. Vangverser kunnen we ze nauwelijks vinden!

Praktisch

  • Voor alle info: Toerisme Nieuwpoort, Marktplein 7, 8620 Nieuwpoort, tel. 058 22 44 44. In Nieuwpoort-Bad: Hendrikaplein 11, tel. 058 23 39 23. Website: www.nieuwpoort.be
  • Zes wandelingen staan beschreven in het gidsje Rondje Nieuwpoort (? 2,50).
  • Het gratis veerbootje tussen de IJzeroevers vaart elke dag van 9.30 tot 12.30 en van 13 tot 19.30 uur (’s winters tot 16.30 uur). Bij harde wind wordt niet gevaren.

Partner Content