© WBT - Jean-Luc Flémal

Welkom in het Land van Herve, een verborgen juweel

Plusmagazine.be Onlineredactie

Het Land van Herve is een prachtig stukje België dat vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers die de meer bekende bestemmingen opzoeken. Gelegen in de provincie Luik, is dit schilderachtige gebied doordrenkt met geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Laat je betoveren door de weelderige landschappen, de charmante dorpjes en de verrukkelijke gastronomie die deze regio te bieden heeft.

Het Land van Herve kan bogen op een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor de middeleeuwen. Het gebied heeft door de eeuwen heen talloze invasies, oorlogen en politieke verschuivingen meegemaakt, wat heeft geleid tot een fascinerende mix van culturele invloeden.

Vier van de Mooiste Dorpen in Wallonië liggen in het Land van Herve: Soiron, Olne, Clermont-sur-Berwinne en Limbourg.

Clermont-sur-Berwinne
Clermont-sur-Berwinne © WBT – Mark Rossignol

In Soiron ontdek je de prachtige Saint-Rochkerk, twee kastelen of, wat buitengewoner is, een ast. De rust die Olne nu uitstraalt, staat in schril contrast met de bedrijvigheid die er ooit heerste. En te midden van weilanden en fruitbomen kan je in Clermont-sur-Berwinne rond de geklasseerde kerk vele oude huizen in verschillende bouwstijlen bewonderen. De voormalige vesting Limbourg tenslotte, was strategisch gelegen aan de oever van de Vesder tussen het wallenlandschap van Herve en het Ardense massief. De vesting was vroeger de hoofdstad van het voormalige Hertogdom Limburg en stond bekend als oninneembaar.

Een historische schat

Een iconische locatie die u niet mag missen, is de Abdij van Val-Dieu in Aubel, een waar juweel van spirituele rust en ambachtelijke traditie. Deze eeuwenoude abdij biedt bezoekers een fascinerende inkijk in het rijke religieuze erfgoed van de regio. Gesticht in 1216 door cisterciënzermonniken, speelde de abdij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de regio en groeide al snel uit tot een centrum van religieus en intellectueel leven. Door de eeuwen heen heeft de abdij vele uitdagingen doorstaan, waaronder oorlogen, conflicten en politieke turbulentie, maar haar spirituele kracht en toewijding aan de gemeenschap bleven onverminderd.

Abdij van Val-Dieu
Abdij van Val-Dieu © CGT – Arnaud Siquet

Al sinds de middeleeuwen worden hier bieren gebrouwen volgens eeuwenoude recepten en methoden, die worden doorgegeven van generatie op generatie. De monniken van de abdij staan bekend om hun toewijding aan vakmanschap en kwaliteit, en hun bieren worden wereldwijd geprezen om hun rijke smaak en karakter.

© CGT – Arnaud Siquet

Een bezoek aan de Abdij van Val-Dieu is dan ook niet compleet zonder een proeverij van haar bieren. In de sfeervolle abdijtaverne kunnen bezoekers genieten van een uitgebreid assortiment aan ambachtelijke bieren, waaronder de iconische Val-Dieu Blond, Tripel en Grand Cru. Elk bier is met liefde en zorg gebrouwen, met behulp van alleen de beste ingrediënten en volgens strikte traditionele methoden.

Abdij van Val-Dieu, Val-Dieu 227, 4880 Aubel, https://www.abbaye-du-val-dieu.be/nl/

Daal af in een authentieke steenkoolmijn

Voor wie geïnteresseerd is in de recentere geschiedenis van het gebied, is een bezoek aan de oude koolmijn van Blegny een absolute aanrader. Deze voormalige mijn, die tot in de jaren 80 van de vorige eeuw in bedrijf was, biedt een intrigerend inzicht in het harde leven van de mijnwerkers en de impact die de mijnbouw had op de lokale gemeenschappen.

Het mijncomplex van Blegny
Het mijncomplex van Blegny © WBT – Olivier Legardien

Het indrukwekkende mijncomplex, dat sinds 2012 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, ademt een sfeer van nostalgie en historische betekenis uit, en neemt bezoekers mee op een reis terug in de tijd naar de hoogtijdagen van de steenkoolindustrie.

Een bezoek aan de steenkoolmijn van Blegny biedt ook de mogelijkheid om af te dalen in de ondergrondse gangen van de mijn en te ervaren hoe het was om als mijnwerker te werken. Stap in de authentieke kooilift en daal af naar de duistere diepten van de aarde, waar je wordt begroet door de indringende geur van steenkool en het geluid van druppelend water.

© WBT – Olivier Legardien

Onder leiding van ervaren gidsen verken je de kronkelende gangen en tunnels van de mijn, leer je alles over de technieken en technologieën die werden gebruikt om steenkool te delven, en hoor je de verhalen van de moedige mannen die hier hun leven waagden om de kost te verdienen voor henzelf en hun gezinnen.

Na je ondergrondse avontuur kan je genieten van een wandeling door het prachtige mijnwerkersdorp en de indrukwekkende industriële gebouwen die het complex sieren. Breng een bezoek aan het museum en de tentoonstellingsruimtes, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de steenkoolindustrie en de impact ervan op de regio.

Mijnsite, Rue Lambert Marlet 23,4670 Blegny. https://www.blegnymine.be/

Natuurpracht

Het Land van Herve staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke landschappen, die zich uitstrekken over glooiende heuvels, weelderige valleien en kronkelende rivieren. Het gebied is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers, met een uitgebreid netwerk van paden en routes die u langs de mooiste plekjes leiden.

Een natuurlijke schat van het Land van Herve is de oude spoorlijn “La ligne 38“, die ooit de steden Luik en Aken verbond. Tegenwoordig is de spoorlijn omgebouwd tot een fiets- en wandelpad dat je meeneemt door schilderachtige dorpjes, langs rustige beekjes en door weelderige bossen. Het is de ideale manier om het gebied te verkennen en te genieten van de rust en stilte van het platteland.

RAVel L38
RAVel L38 © WBT – Henning Angerer

Fietsers die het beste van Europa willen ervaren, kunnen zich in het land van Herve verheugen op het meest betoverende deel van de EuroVelo3 route, die zich uitstrekt van Aken (D) over het charmante stadje Herve tot het schilderachtige Thuin. Dit deel van de route voert fietsers door een landschap dat uit een schilderij lijkt te zijn gestapt. Terwijl je trapt door de glooiende heuvels en weelderige valleien van het Land van Herve, word je omringd door een betoverend panorama van groene velden, kronkelende rivieren en pittoreske dorpjes die uitnodigen tot verkenning en ontdekking.

Langs de route liggen talloze historische schatten: van de eeuwenoude kastelen en abdijen die de regio sieren tot de sfeervolle stadjes en dorpen met hun geplaveide straatjes en charmante pleinen, er is geen gebrek aan geschiedenis en cultuur om van te genieten tijdens uw fietstocht.

© CGT – Arnaud Siquet

Onderweg moet je jouw stalen ros zeker af en toe aan de kant zetten om te genieten van de culinaire geneugten van de regio bij de talrijke lokale cafés en restaurants.

Gastronomisch genot

Op gastronomisch vlak heeft het Land van Herve enkele verrukkelijke pareltjes te bieden. Een absolute must-try is de beroemde Hervekaas, een pittige kaas met een rijke, volle smaak die perfect samengaat met een glas lokale cider.

Een verplichte halte voor fijnproevers is de Fromagerie du Vieux Moulin in Battice, een traditionele kaasmakerij die al generaties lang ambachtelijke kazen produceert. Hier wordt de beroemde Hervekaas met beschermde oorsprongsbenaming geproduceerd. Bezoek de kaasmakerij en leer alles over het vakmanschap achter deze heerlijke lekkernijen, voordat je zelf een paar stukjes proeft in de gezellige proeverij.

Hervekaas
Hervekaas © WBT – Olivier Legardien

La Meule du Plateau in Herve biedt een uitzonderlijke kaas, gemaakt van rauwe melk en 6 maanden gerijpt. Deze geperste kaas, gekookt en gerijpt op sparrenplanken, is het resultaat van een plaatselijk project, bedacht door Jean-Marc Cabay, die droomde van de productie van een alpenkaas op het Plateau de Herve. La Meule du Plateau heeft een gladde en smeltende textuur, zowel soepel als stevig. Het natuurlijke rijpingsproces geeft hem smaken die variëren met de seizoenen.

Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu
Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu © Carnetdescapades.com – Laurène Philippot

Fromagerie du Vieux Moulin, Sur la commune 14, 4651 Battice, http://fromagerie-du-vieux-moulin.be/
La Meule du Plateau, Rue de Charneux, 32, 4650 Herve, https://www.meuleduplateau.be/nl/

Waar traditie en ambacht samenkomen

Eveneens verscholen in het pittoreske dorpje Battice, ligt een historische distilleerderij, die al generaties lang wordt gerund door gepassioneerde vakmensen. Hier kan je het ambachtelijke proces van distilleren ontdekken en genieten van enkele van de meest verfijnde sterke dranken die België te bieden heeft.

© Atelier Constant-Berger

De geschiedenis van de Distilleerderij in Battice gaat terug tot de 19e eeuw, toen de eerste stappen werden gezet om de fijne kunst van het distilleren te perfectioneren. Sindsdien heeft de distilleerderij een lange en trotse traditie van vakmanschap en innovatie gekend, waarbij oude familierecepten en technieken zijn doorgegeven van generatie op generatie.

Bij de Distilleerderij in Battice worden alleen de beste ingrediënten gebruikt, zoals lokaal geteelde granen, fruit en kruiden, om een breed scala aan hoogwaardige sterke dranken te produceren, waaronder whisky, gin, jenever en likeuren.

Geen bezoek aan de Distilleerderij van Battice is compleet zonder een proeverij. Laat u leiden door ervaren distilleerders die je een selectie van hun beste sterke dranken voorzetten.

In het kader van de ‘Zaterdagsmaken in het Land van Herve’ is de distilleerderij elke zaterdag te bezoeken van 11 tot 12 uur. Rue de Herve 102, Battice.

Een zoete verleiding in Aubel

Een andere lokale lekkernij die u niet mag missen, is de heerlijke appelstroop die wordt geproduceerd in de regio. Bij aankomst in de Stroopmakerij van Aubel word je begroet door de bedwelmende geur van vers fruit en suiker die in de lucht hangt. In de sfeervolle fabriek maak je kennis met de ambachtslieden die met passie en vakmanschap de traditionele bereidingswijze van appelstroop in ere houden. Van het persen van vers appelsap tot het langzaam inkoken tot een dikke, rijke stroop, elk stadium van het proces wordt met zorg en aandacht uitgevoerd om de hoogste kwaliteit en smaak te garanderen.

©Stroopmakerij van Aubel

En ook bij dit bezoek hoort vanzelfsprekend een proeverij. Laat de zoete, rijke smaken je tong strelen en geniet van een selectie van ambachtelijk bereide lekkernijen, zoals pannenkoeken, wafels of zelfs gewoon een stukje vers brood.

Stroopmakerij van Aubel, Rue Saint-Antoine 16, 4880 Aubel, https://sirop.be/nl/

Een laatste zoete stop

Na het bezoek aan de Stroopmakerij van Aubel kan je je zoete avontuur voortzetten met een bezoek aan Didier Smeets Chocolatier, een lokale chocolatier die bekend staat om zijn verrukkelijke creaties en ambachtelijke vakmanschap. Bewonder de prachtige displays van met de hand gemaakte bonbons, truffels en chocoladerepen, elk met zorg en precisie vervaardigd door de getalenteerde chocolatiers van Didier Smeets.

Didier Smeets chocolatier
Didier Smeets chocolatier © Carnetdescapades.com – Laurène Philippot

Terwijl je rondkijkt in de winkel, krijg je de kans om meer te leren over het proces van chocolademaken en de verschillende soorten cacao en ingrediënten die worden gebruikt.

Didier Smeets Chocolatier, Chaussée du Comté de Dalhem 38, 4607 Bombaye, https://www.didiersmeets.com/

Duidelijk waarom we deze streek met de fiets bezochten? In de eerste plaats vanzelfsprekend omwille van de prachtige natuur. Maar met al dit hemels lekkers kan je ook best onderweg wat calorietjes wegtrappen.

Lees meer over: