© ISOPIX

Zot van mosselen!

Mosselen met friet. Belgischer dan dat schaft de pot niet. Nagenoeg iedereen lust deze heerlijke schelpdieren. En je kan ze op tal van manieren klaarmaken. Altijd origineel, altijd lekker.

Gegratineerde mosselen met kerrie, tomaat en verse kruiden

Voor 4 personen

1 sjalot, 1 eetlepel olie, 3 kg mosselen, 10 cl droge witte wijn, zout, 1 afgestreken koffielepel gele kerriepoeder, 15 cl vloeibare room, 3 afgestreken eetlepels paneermeel, 1 busseltje platte peterselie, 2 tomaten.

1 Pel de sjalot en hak fijn. Doe de olie in een grote kookpot en laat de sjalot slinken. Voeg de mosselen toe. Giet er de witte wijn over, voeg een snuifje zout toe, dek af en laat koken tot de mosselen open staan.

2 Haal met een schuimspaan de mosselen uit de pot. Filter het kookvocht en hou apart.

3 Haal de mosselen uit de schelp. Schik de onderste schelpen naast elkaar op een grote schaal.

4 Breng het kookvocht weer aan de kook, voeg de kerrie toe, roer goed om, zet het vuur lager en voeg al kloppend de room toe. Laat de saus onder voortdurend roeren lichtjes indikken. Proef en kruid bij.

5 Giet een bodempje kerriesaus in elke mosselschelp en leg er vervolgens een mossel in.

6 Haal de peterselieblaadjes van de stengels en hak fijn. Meng door het paneermeel. Was de tomaten en snij ze in kleine blokjes.

7 Strooi het paneermeel-peterse-liemengsel over de mosselen en voeg nog wat stukjes tomaat toe.

8 Zet vijf minuten onder de grill en dien meteen op.

Mosselen in een romig erwtensoepje

Zot van mosselen!
© ISOPIX

Voor 4 personen

2 kleine uien, olijfolie, 400 g bouchotmosseltjes, 20 cl droge witte wijn, 1 takje tijm, peper, 20 g boter, 600 g doperwtjes, 1 blokje gevogeltebouillon, 2 eetlepels volle room, zout, peper.

1 Pel één ui en hak fijn. Laat 5 minuten slinken in een kookpot op een zacht vuur. Voeg de mosselen, de witte wijn, tijm en peper toe. Dek af en laat de schelpen open komen. Schud af en toe op. Hou de mosselen apart, vang het kookvocht op en filter het.

2 Pel de andere ui en hak fijn. Laat boter smelten in de kookpot. Voeg de ui toe en laat slinken tot hij glazig ziet. Voeg daarna de doperwtjes toe, roer goed om, giet er het kookvocht van de mosselen en 40 ml water bij. Voeg nu ook het bouillonblokje toe, breng aan de kook en laat 25 minuten verder garen.

3 Mix deze soep tot een glad geheel. Zet de pot op een zacht vuur, voeg de room toe en haal de pot weer van het vuur zodra de soep begint te pruttelen. Proef en kruid bij waar nodig. Warm nu de mosselen op in de romige erwtensoep en verdeel over diepe borden. Dien meteen op.

Mosselen met venkel en pompelmoes

Zot van mosselen!
© ISOPIX

Voor 4 personen

2 kg mosselen, 2 venkelknollen, 1 sjalot, 1 teentje look, 3 eetlepels ongezouten boter, zout, peper van de molen, 400 ml witte wijn, 400 ml groentebouillon, 2 laurierblaadjes, 2 eetlepels gehakte peterselie, citroensap, 2 roze pompelmoezen.

1 Spoel de mosselen en maak ze schoon. Gooi de mosselen die open zijn weg.

2 Snij de venkelknollen doormidden en daarna in repen. Hou het loof bij voor de afwerking.

3 Pel de sjalot en de look en hak fijn. Laat boter smelten en laat er de sjalot en de look in slinken. Voeg de venkel, een snuifje zout en peper van de molen toe. Deglaceer met de wijn en de bouillon. Laat vijf minuten verder koken. Voeg de laurierblaadjes, de peterselie en het citroensap toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

4 Voeg de mosselen toe, dek af en laat nog drie tot vier minuten koken.

5 Pel intussen de pompelmoezen, snij de partjes los uit de vliesjes met een puntig mesje en snij de partjes in stukjes. Meng ze onder de mosselen.

6 Dien op in diepe borden en werk af met wat venkelloof.

Mosselen met sojasaus, pinda’s en spinazie

Zot van mosselen!
© ISOPIX

Voor 4 personen

1 kg mosselen, 1 ui, 1 stuk gember van 2 cm, 1 teentje look, 1 wortel, 2 eetlepels kokosolie, 4 eetlepels citroensap, 400 ml groentebouillon, zout, peper, kandijsuiker, 1 handvol spinazieblaadjes, 50 g geroosterde pinda’s, sojasaus, cayennepeper.

1 Spoel de mosselen, maak ze schoon en spoel ze opnieuw. Gooi de mosselen die open zijn weg.

2 Pel de ui, de look en de gember en hak fijn. Schraap de wortel en snij hem in kleine blokjes.

3 Verwarm de olie en stoof er de wortel, de ui, de gember en de look in. Deglaceer met citroensap en bouillon. Voeg zout, peper en een afgestreken koffielepel kandijsuiker toe, zet een deksel op de pot en laat 10 minuten koken op een zacht vuur.

4 Voeg de mosselen toe, dek af en laat nog drie tot vier minuten verder koken.

5 Was de spinazie en dep droog. Hak de pinda’s zeer fijn. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet maar vang het kookvocht op.

6 Haal de mosselen uit de schelp, hou telkens een halve schelp. Leg de schelpen op een bedje van spinazie.

7 Meng 150 ml kookvocht met de sojasaus en kruid met cayennepeper. Leg een mossel in elke schelp en nappeer met de sojasaus. Strooi er de fijngehakte pinda’s over en dien op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content