© ISTOCK

Anti-aging op maat van elk gelaat

Slimme combinaties en nieuwe technieken helpen je vandaag om de klok terug te draaien en je gelaat te verstrakken, op te vullen en te hermodelleren. Inclusief met stamcellen uit eigen vetweefsel.

De esthetische geneeskunde is de jongste jaren ingrijpend geëvolueerd. Van de reconstructieve aanpak met de klassieke facelift naar meer preventie en minimale ingrepen. Daarbij worden oude en nieuwere technieken zoals botox, fillers, lasers, peelings enz. onderling gecombineerd. En meestal kan je na een behandeling meteen weer de straat op. “De stap die momenteel volop wordt gezet, is die richting een regeneratieve aanpak. Daarin spelen de eigen stamcellen die uit je vetweefsel worden gefilterd de hoofdrol. Deze aanpak laat toe om ook in te grijpen in het intrinsieke huidverouderingsproces”, verduidelijkt plastisch chirurg dr. Patrick Tonnard (Coupurecentrum voor plastische chrirugie, Gent), die samen met collega’s deze techniek op punt stelde. Hun publicatie hierover ontving onlangs een prestigieuze internationale prijs.

Bij een lunchtime facelift worden onderhuids ragfijne draadjes ingebracht.
Bij een lunchtime facelift worden onderhuids ragfijne draadjes ingebracht.© BELGAIMAGE

Pigmentatiestoornissen

Een van de meest in het oog springende huidproblemen na vijftig zijn de pigmentatiestoornissen. “Onder meer door de hormonale veranderingen waarmee vrouwen in deze leeftijdsfase te maken krijgen, kan het gelaat soms zelfs van de ene op de andere dag veranderen doordat donkere vlekken zich nadrukkelijker manifesteren. Een huidprobleem dat ook een grote psychologische impact kan hebben”, benadrukt dermatoloog dr. Samira Baharlou (UZ Brussel), gespecialiseerd in esthetische behandelingen.

Pigmentatiestoornissen pak je best aan via een combinatie van behandelingen en een dagelijkse onderhoudsroutine. “Je huid heeft het jaar rond nood aan een voldoende hoge zonnebescherming, in combinatie met een goede hydratatie en antioxidanten die je huid voeden. Wij werken evidence based. Daarom bevelen we enkel antioxidanten in topische vorm aan: huidcrèmes, serums. Want er zijn onvoldoende studies die aantonen hoeveel-antioxidanten je van elk type precies moet innemen in tabletvorm voor een optimaal resultaat”, waarschuwt dr. Baharlou.

Vitamine C is zo een erg werkzame antioxidant voor de huid. Wil je echt effect, dan moet je er wel op letten dat je crème een voldoende hoog percentage vitamine C bevat. Vitamine C beschermt tegen veroudering en verbleekt je huid, wat gunstig is bij pigmentatievlekken. “Omdat deze stof makkelijk oxideert en niet altijd stabiel is in een verzorgende crème, opteer je best voor vitamine C in een apart serum, dat je aanbrengt samen met je dagcrème en je zonnebescherming. Antioxidanten werken niet na een dag of een week. Je moet ze maandenlang consequent gebruiken, maar dan merk je zeker een verschil.”

Een tweede middel dat wordt ingezet bij pigmentatiestoornissen is vitamine A-zuur, maar dat is een geneesmiddel. “Het bestaat in verschillende vormen. Zo is er retinol, dat wel vrij verkrijgbaar is. Retinol doet de huid wat schilferen, waarna je huidcellen zich sneller vernieuwen en vlekken vervagen. Tretinoïne is krachtiger, maar enkel te krijgen op voorschrift. Deze vitamine A-behandeling breng je ’s avonds aan en bouw je geleidelijk op, zodat je huid eraan kan wennen en irritatie wordt voorkomen. De aanpak van pigmentatievlekken met tretinoïne doen we enkel tijdens de winter, omdat deze aanpak de huidbarrière dunner maakt en dus gevoeliger voor de zon. Wat in de zomer net meer pigmentatie kan uitlokken”, aldus dr. Baharlou.

Daarnaast bestaat er nog een resem andere, natuurlijke producten die je het hele jaar door kan gebruiken als onderhoudsbehandeling. Ze bevatten stoffen zoals kojiczuur en azelaïnezuur die je pigment onder controle helpen te houden.

Weg die vermoeide look

Met de jaren geeft je gelaatshuid ook volume prijs als gevolg van een langzaam verlies aan vet- en botmassa. “Door dat verlies veranderen de anatomische structuren, gaat je huid meer doorhangen en krijg je dat typische verzakte, vermoeide uiterlijk. Dat is dan ook veruit de meest gehoorde verzuchting: mensen vragen niet zozeer om er 20 jaar jonger of mooier uit te zien, maar wel frisser”, stelt dr. Baharlou vast. “Wat bij zo’n remodelling van je gezicht erg helpt zijn jeugdfoto’s. Die geven een duidelijk beeld van wat er de voorbije jaren exact aan je gelaat veranderd is. Net zoals je bij de renovatie van je huis niet start met de decoratie, vat je ook de vernieuwing van je huid best aan vanuit de onderliggende structuren. We houden daarbij zeer goed rekening met de emotionele uitstraling, want die moet behouden blijven.”

De weg naar een frisser gelaat voltrekt zich echter (meestal) niet in één keer. “Tijdens een uitgebreid intakegesprek, waarbij ook je medische voorgeschiedenis wordt gecheckt, peilen we naar wat je precies verlangt en wat er mogelijk is. Dan stellen we in overleg een stappenplan op waarbij je gezicht in zijn geheel wordt aangepakt en de meest geschikte techniek voor elk probleem wordt gezocht. Omdat elk gelaat anatomisch uniek is, krijgen geen twee mensen een identieke behandeling”, verduidelijkt dr. Baharlou.

Verschillende technieken worden gecombineerd. Van de klassieke botox voor fronsrimpels en bunnylijntjes (langsheen de zijkant van je neusbrug) tot de laser voor fijne rimpels en fillers om volumeverlies aan te pakken en je gelaatsvorm te hermodelleren.

De juiste filler

De tijd dat één filler werd ingezet voor alles is passé. “Vandaag beschikken we voor quasi elk effect over een aangepast hyaluronzuur, een lichaamseigen stof. Voor de dieperliggende huidlagen gaat de voorkeur naar hoog geconcentreerd hyaluronzuur met een grote partikelgrootte om de basisvorm te reconstrueren. Wanneer zo’n filler onderhuids wordt ingespoten, trekt hij daar lokaal vocht aan en houdt het vast, waardoor je huid strakker wordt en ongewenste plooien oplossen. Permanente fillers zijn absoluut af te raden. Als er zich daar problemen mee voordoen, valt er weinig aan te verhelpen. We kiezen ook uitsluitend voor reversibel hyaluronzuur. Dat is veilig en het effect blijft ongeveer een jaar zichtbaar. Loopt het toch eens mis, dan is er het enzym hyaluronidase waarmee, in geval van een te hoge dosering of complicaties zoals het aanprikken van een bloedvat, meteen kan worden gecorrigeerd. Een fillerbehandeling kan tijdelijk een blauwe plek geven of wat zwelling die na hooguit een week verdwijnt.”

Hyaluronzuur is evenwel niet voor iedereen geschikt. Zo komen mensen die ooit een of andere permanente filler toegediend kregen niet in aanmerking omdat dit onderhuidse bolletjes kan veroorzaken. Andere contra-indicaties zijn het nemen van zware bloedverdunners, een verzwakt immuunsysteem of een actieve auto-immuunziekte, zoals lupus of sclerodermie.

Pseudofacelifts

1. Vampire facelift: plasmabehandeling

Anti-aging op maat van elk gelaat
© ISTOCK

Een PRP- of plasmabehandeling is geen echte facelift, maar een soort van bloedbehandeling, die vooral bekend werd dankzij Kim Kardashian en andere Hollywooddiva’s. Hierbij wordt bloed bij je afgenomen, dat dan in dezelfde ruimte in een centrifuge wordt bewerkt. Het plasma wordt eruit geselecteerd en dat wordt door de arts via twee kleine oppervlakkige prikjes weer in je gelaat ingespoten. Of het kan er ook met een dermaroller, die minuscule gaatjes in de huid prikt, worden ingerold. “Dit is even ingrijpend als het injecteren met hyaluronzuur, maar omdat er bloed aan te pas komt, ervaren mensen dat soms anders. Doordat er met lichaamseigen stoffen – in dit geval bloed – wordt gewerkt, boezemt deze techniek wel minder angst in dan botoxinjecties”, merkt dr. Baharlou op.

Deze PRP-behandeling heeft niet zozeer een effect op je rimpels, maar maakt je huid elastischer en bezorgt je gezicht een glow, wat voor een verjongend effect zorgt. Je moet deze behandeling wel maandelijks herhalen. De aanpak blijkt ook heel efficiënt bij lokaal haarverlies: het plasma wordt dan in je hoofdhuid ingespoten en dat boost de haargroei.

2. Lunchtime facelift: draadjes onder de huid

Deze nieuwe techniek werpt zich op als een alternatief voor wie liever geen echte facelift wil. Hierbij worden onderhuids ragfijne draadjes aangebracht over de breedte van je gezicht op die plaatsen waar je opperhuid verslapt is. Deze behandeling is onder meer geschikt om rimpels, een ingevallen gezicht of volumeverlies ongedaan te maken.

“Deze aanpak werkt op twee niveaus en heeft een dubbel effect”, verduidelijkt dokter Samira Baharlou. “Door de draadjes aan te trekken spant de verslapte subcutane huidlaag letterlijk weer op. Na een week is dit effect ten volle zichtbaar. Tegelijk veroorzaken de draadjes onderhuids een fibrosereactie die de eigen collageenproductie stimuleert. Na enkele maanden ziet je huid er daardoor nog elastischer en beter uit. De behandeling zelf duurt ongeveer een uur en je kan meteen weer de straat op omdat er nauwelijks bijwerkingen zijn. Je hoeft hooguit de kleine gaatjes aan de zijkant van je gezicht met een pleistertje af te dekken.”

Het effect houdt zo’n twee jaar aan. Maar niet iedereen komt ervoor in aanmerking. Dr. Baharlou: “Een goede huidkwaliteit is een must om tractie op de huid te kunnen uitoefenen. Dat maakt deze techniek ongeschikt voor mensen met een heel dunne huid, bij auto-immuunziekten en voor wie bloedverdunners gebruikt. De draadjes zelf worden na verloop van tijd door de huid geabsorbeerd, maar wat wel blijft is de fibrose. De techniek kan enkel door gespecialiseerde esthetische artsen worden uitgevoerd.”

Huidverjonging dankzij eigen vetweefsel

Anti-aging op maat van elk gelaat
© GETTY IMAGES

Het neusje van de zalm voor wie de klok wil afstoppen is de techniek waarbij zogeheten nanovet met stamcellen wordt ingespoten. De geneeskracht van stamcellen is indrukwekkend. Deze behandeling wordt dan ook toegepast om chronische wonden, littekens en brandwonden na bijvoorbeeld radiotherapie sneller te genezen.

Dr. Patrick Tonnard: “Zo’n tien jaar geleden werd ontdekt dat er meer stamcellen zitten in vetweefsel dan in beenmerg of bloed. Zelf merkten we dat wanneer we vetweefsel injecteerden om volumeverlies ongedaan te maken (lipofilling), ook de huidkwaliteit na zes tot acht maanden enorm verbeterde. De huid werd niet alleen een stuk strakker, ze vertoonde ook minder vlekken en rimpels. Intussen is aangetoond dat deze effectieve huidverjonging het gevolg is van de werking van stamcellen.”

Die ontdekking heeft artsen ertoe aangezet om een toestel te ontwikkelen dat dit vet zo vloeibaar mogelijk moet maken, zodat het dan met een fijne naald net onder de opperhuid kan worden ingespoten voor een nog beter effect. Tot dan werd het vetweefsel via een stomp buisje dieper in de huid ingebracht. “Vetweefsel bestaat voor 80% uit kleinere cellen die deze vloeibaarheidsbehandeling overleven. En het is dat nanovet dat bulkt van de stamcellen. Intussen is ook de manier waarop het vet wordt ingebracht geëvolueerd naar de needlingmethode. Met een dermaroller, die zo’n 20 ultrafijne korte naalden bevat, wordt de huid getapotteerd. Via de naaldjes druppelen we het nanovet tot in de papillaire dermis. Behalve voor het gelaat, wordt de behandeling ook toegepast voor de hals, de handrug en de bovenarmen. Omdat het om eigen weefsel gaat, zien we ook geen ongewenste reacties.”

Het resultaat van deze behandeling zie je pas na zes tot acht maanden, wanneer je huid er jonger gaat uitzien dan voorheen. “De stamcellen hebben een impact op donkere wallen, pigmentatiestoornissen, fijne rimpels, en zorgen voor een betere huidtextuur. De nanovetneedling stimuleert ook de eigen collageenaanmaak, wat de huid strakker maakt. Als je de techniek om de twee tot drie jaar herhaalt, is het zeer realistisch dat je huid niet meer verder veroudert”, maakt dr. Patrick Tonnard zich sterk. Momenteel kost deze behandeling 1.500 tot 2.000 euro.

Dat de techniek werkt, is intussen duidelijk. Maar de onderliggende mechanismen hebben nog lang niet al hun geheimen prijsgegeven. Dr. Patrick Tonnard: “Vandaar dat we momenteel verder onderzoek uitvoeren naar hoe de cellen met elkaar communiceren en wat hen precies triggert om actief aan huidherstel te doen.”

Partner Content