© 2017 - WTGF

België voor het eerst naar Winterspelen voor getransplanteerden

Ons land trekt komend weekend voor de eerste keer naar de Winterspelen voor getransplanteerden, de ‘World Transplant Games’ in Zwitserland. Acht landgenoten, met lever-, long- en niertransplantaties, trachten er een medaille te halen in onder andere het langlaufen en de slalom.

België stuurt al langer een delegatie naar de Olympische Zomerspelen voor getransplanteerden. Zo won Guido Van Israel (52) uit Tollembeek in 2013 nog een gouden medaille op de 400 meter. Voor de Winterspelen gaat het om de eerste deelname van ons land, in competitie met 24 andere nationaliteiten.

De acht atleten nemen onder meer deel aan sporten als langlaufen, skiën en biatlon. Raf Dubois (34) kreeg in 2003 een nieuwe lever, waarna hij maandenlang moest revalideren en verschillende keren herviel in afstotingsverschijnselen. “Ik ski al mijn hele leven, maar enkel recreatief”, zegt hij woensdag. “Zeven maanden geleden ben ik intensief beginnen trainen voor de Transplant Games. Ik zal er deelnemen aan de vier skidisciplines.” Dubois heeft nog geen zicht op de tegenstanders, maar hoopt op top drie.

België vertrekt met een team van 21 personen, met naast de atleten dus voldoende omkadering van onder meer de KU Leuven. Geen enkele van de sporters heeft een competitieverleden, maar ze werden professioneel voorbereid op het evenement, is te horen bij de delegatie.

Met de deelname wil het team ook het belang van een registratie als orgaandonor onderstrepen. In ons land wachten op dit moment 1.200 mensen op een geschikt orgaan.

Partner Content