Hoge Gezondheidsraad: Dieselgate heeft gevolgen voor Belgische gezondheid

De fraude met de dieselmotoren heeft bijgedragen tot een verhoogde uitstoot en dat heeft ook gevolgen voor de gezondheid, zo zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Stikstofoxiden dragen bij tot de verzuring van ecosystemen en hebben complexe effecten op de atmosferische chemie, het evenwicht van zonnestraling en dus op de verandering van het klimaat, luidt het. Al deze rechtstreekse effecten op het milieu kunnen onrechtstreekse gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid die moeilijk meetbaar zijn. Bovendien is NO2 in omgevingsconcentraties irriterend voor de slijmvliezen van de luchtwegen en heeft NO2 ook rechtstreekse gezondheidsgevolgen.

“Het is duidelijk dat de fraude met dieselmotoren bijdraagt tot een verhoogde uitstoot van polluenten en NO2 in het bijzonder. Mede door de bestaande hoge blootstelling in België heeft de sjoemelsoftware ook gevolgen voor de gezondheid.” De HGR stelde tussen 2009 en 2011 op eigen initiatief een advies op over de effecten van mobiliteit op de mens en het milieu. Het advies eindigt met een pleidooi voor een geïntegreerde aanpak van de
mobiliteitsproblematiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content