Op zoek naar een nieuwe liefde

Datingsites, contactadvertenties,... Er bestaan vele wegen om een nieuwe levenspartner te vinden. Wat is de beste? Wat is betrouwbaar?

Inhoud:

Volgens sociologe en relatieconsulente Joke De Vloed hangt veel af van een goede basishouding. Zij verzorgt workshops voor singles in de Relatiestudio en met haar gingen we op zoek naar de beste niet-commerciële (of minder commerciële) wegen die er vandaag bestaan om een nieuwe relatie te vinden.

“Laat u vooral door niets of niemand opjagen. Denk niet: ik moet nu snel iemand vinden, want anders word ik oud in eenzaamheid. Als u te veel druk zet op uzelf, loopt het vaak fout af. Ook anderen voelen die druk en vinden dat niet leuk (‘Ik wil je en ik zal je hebben’!). Begin pas met het zoeken naar een levenspartner als u er echt aan toe bent. En maak het uzelf niet te moeilijk. Denk positief over uzelf. Dus niet: ‘Ik ben niet rijk en ik heb geen sportkar, dus vrouwen zijn niet geïnteresseerd’ of ‘Ik ben te oud en te lelijk, mannen vallen alleen op jonge vrouwen’. Ga uzelf ook niet bestraffen als u na zes maanden nog niemand gevonden hebt. Neem uw tijd. Vertrouwen en liefde zijn zaken die moeten groeien. En vooral: pak het zoeken speels en ontspannen aan. Humor kan wonderen doen.”

Datingsites: waarom (niet)?

Op enkele jaren tijd zijn datingsites via het internet de meest populaire manier geworden om een nieuwe relatie te vinden. De meeste sites zijn gratis of blijven zeer betaalbaar. Het principe is eenvoudig: u vult uw profiel en een beschrijving van uzelf in en u geeft aan wat voor iemand u zoekt en in welk land en welke regio. De computer zoekt dan naar partners die bij u zouden kunnen passen. Op tal van sites kunt u ook profielen bekijken zonder uw eigen profiel in te brengen. Met de man(nen) of vrouw(en) van wie u het profiel aantrekkelijk vindt, kunt u contact opnemen via e-mail en vaak ook chatten. Op die manier kunt u elkaar online beter leren kennen om dan misschien een ontmoeting in levenden lijve af te spreken.

De risico’s van datingsites zijn gekend: er zitten tussen de profielen veel grappenmakers en avonturiers of mensen die de waarheid over zichzelf niet vertellen. Daarom spreekt u voor een eerste ontmoeting altijd af op een neutrale plek af, nooit bij u thuis. Het is wel eerlijker als u bij uw profiel een recente foto plaatst.

Ondanks de risico’s vormen datingsites beslist een interessante weg. U vindt er zeker niet alleen profielen van jonge mensen en de drempel is laag. Bovendien is het aanbod uiteraard veel ruimer dan de mensen die u in uw eigen kennissenkring kunt ontmoeten. “Zeker voor mensen die zich nog kwetsbaar voelen na een scheiding of na een rouwperiode als weduwe of weduwnaar, kunnen datingsites een goede manier zijn om het toch al eens te proberen”, meent Joke De Vloed. “Blijf wel realistisch in uw verwachtingen en wees voorbereid op teleurstellingen. Zelfs na het uitwisselen van vele e-mails en wekenlang chatten kunt u nog een te idealistisch beeld van de andere koesteren. En dan kan de eerste ontmoeting een ontgoocheling worden. Het kan zijn dat het pas na de tiende of de vijftiende ontmoeting met iemand klikt. Mijn advies is daarom eens te meer: begin niet te serieus aan uw zoektocht, houd het speels en ontspannen. En als u humoristische reacties krijgt, zit u vaak al op een goed spoor. Verder schijnt het dat datingsites waarvoor je moet betalen vaak betrouwbaarder werken dan gratis sites. Wie betaalt, meent het meestal.”

Een tip van onze redactie: . Deze site wil een groot aantal valkuilen vermijden en heeft daarom ook veel succes bij 45-plussers. Gehuwden, minderjarigen en avonturiers worden geweerd en de gebruikers hebben meer kans om iemand te vinden die echt bij hen past – en tegen een rustig tempo. Op deze site kunt u immers geen profielen bekijken. U moet eerst uw eigen profiel ingeven en een psychologische test invullen. Op basis daarvan stelt de computer u een aantal mensen voor die met u overeenkomen. Van die mensen krijgt u alleen de voornaam, de regio, het karakter, de gestalte, de opleiding en de burgerlijke staat te zien. U kunt zelf beslissen wie uw foto mag zien. Via e-mails kunt u elkaar beter kennen en pas als het tot een ontmoeting komt, betaalt één van de partners een abonnement om de gegevens van de andere te ontvangen (? 40 voor 2 maanden).

Terug naar begin

Verenigingen voor alleenstaanden: uw evenwicht hervinden

Alle datingsites hebben het nadeel dat ze meer mannelijke dan vrouwelijke gebruikers en profielen bevatten. Bij niet-commerciële verenigingen en clubs voor alleenstaanden doet zich het omgekeerde fenomeen voor: meer vrouwelijke dan mannelijke leden. “Je moet zo’n vereniging vooral niet in de eerste plaats zien als een gelegenheid om een nieuwe relatie te vinden”, zegt Annie de Vall die een vereniging voor alleenstaande 40-plussers heeft opgericht. “Eenzaamheid is een hel die mensen op de rand van de samenleving kan brengen. Wie lange tijd eenzaam is geweest of een lang rouwproces heeft doorgemaakt, moet eerst weer een evenwicht vinden en een nieuwe sociale basis opbouwen eer hij of zij aan een nieuwe relatie kan denken. Daarvoor is zo’n vereniging geschikt.”

Joke De Vloed gaat verder: “Zet de stap pas wanneer u zich wat beter voelt in uw vel. Het grote voordeel is dat u hier ruimschoots de tijd krijgt om de andere leden beter te leren kennen in zeer uiteenlopende situaties. Een nadeel is de vrij hoge drempel. Het kan een goed idee zijn om de eerste keer samen met een vriend(in) te gaan, dat zal u over de drempel helpen.”

Terug naar begin

Contactadvertenties: het belang van de eerste ontmoeting

Het plaatsen van een contactadvertentie of het reageren daarop blijft een optie die u evenmin opzij mag schuiven. Contactadvertenties hebben wel het nadeel dat het contact vooraf meestal beperkt blijft tot één brief en vervolgens een telefonische afspraak. Hier zal de eerste ontmoeting dus van doorslaggevend belang zijn. “Bij zo’n eerste ontmoeting bent u beiden voor de helft verantwoordelijk voor het succes”, waarschuwt Joke De Vloed. “Luister en kijk goed naar de andere. Wat zegt hij/zij precies? Hoe zegt hij/zij het en wat brengt dat bij u te weeg? Op die manier kunt u de fantasie die u misschien al over hem/haar had, vervangen door een meer realistisch beeld. Reageer op zijn/haar woorden met een eerlijk antwoord. Het doet me goed wat je zegt of Je brengt me in de war.

U mag het gesprek ook best een andere richting uitsturen als het onderwerp u niet ligt. Zeg dan vriendelijk iets in de zin Ik wil het nu even over iets anders hebben. Nog later in het gesprek wordt eerlijkheid heel belangrijk. Vraag uzelf af: heb ik vertrouwen in deze man of vrouw? Wees helder en concreet over uw gevoelens. Als de ander u bevalt, kunt u een tweede afspraak maken. Als het niet klikt, dan is dat jammer maar helaas. Dan kunt u zeggen dat u wel blij bent dat u hem of haar hebt ontmoet, maar dat u voorlopig geen tweede afspraak wilt.”

Terug naar begin

Van een cursus tot sociale inzet

Wie kiest voor een actief sociaal leven, zet zeker een stap in de goede richting om aan de eenzaamheid te ontsnappen. Denk vooral aan één of meer van deze vier wegen: het volgen van een cursus in het volwassenenonderwijs, vrijwilligerswerk, actief lidmaatschap van verenigingen die niet specifiek op alleenstaanden zijn gericht, en deelneming aan de activiteiten van een dienstencentrum.

De voordelen: de lage drempel en de ontspannen sfeer. Niets moet, alles kan. U komt hier immers niet in de eerste plaats om iemand te zoeken maar om uzelf te ontplooien of om een bijdrage aan de samenleving te leveren. U krijgt ook de tijd om anderen grondiger te leren kennen.

“Bovendien is een cursus of sociale inzet erg interessant voor mensen die een scheiding of een rouw achter de rug hebben”, weet onze relatieconsulente. “U gaat iets bijleren of anderen helpen en dat kan uw zelfvertrouwen en uw zelfstandigheid alleen maar verbeteren. U beleeft toffe momenten en u gaat minder piekeren maar intenser leven. Daardoor krijgt u, ook fysiek, een mooiere en vitalere uitstraling en dat zal anderen opvallen. Misschien voelt u zich zelfs zo goed in uw vel dat u gaat denken: Eigenlijk heb ik niemand nodig. Wel, precies op het moment dat deze druk wegvalt, maakt u veel meer kans om een nieuwe relatie te vinden!”

Sociale inzet, volwassenenonderwijs en het verenigingsleven hebben ook een nadeel: u komt vaak terecht tussen koppels of mensen die al gebonden zijn. Dat mag u er niet van weerhouden het te proberen. Komt u de eerste keer thuis met slechte gevoelens, dan kunt u nog beslissen om andere wegen te bewandelen. Bovendien is de ene vereniging de andere niet.

Terug naar begin

Het toeval laten werken

Het gebeurt vaker dan we denken. Op een moment en een plaats waar u dat absoluut niet verwacht, komt u geheel bij toeval iemand tegen op wie u bijna instant verliefd wordt. “Het leven zit vol onverwachte kansen en dat is er één van”, zegt Joke De Vloed. “Jammer als u die kans laat schieten, want u gaat er anders misschien uw leven lang spijt van hebben. Trek uw stoutste schoenen aan en spreek deze persoon aan in de zin van: Sorry, het kan vreemd overkomen, maar ik moet u zeggen dat u me geraakt hebt. Ik wil u graag nog eens ontmoeten. Uiteraard loopt u het risico een negatieve reactie te krijgen, maar wat dan nog? Belangrijk is wel dat u niet krampachtig of gekunsteld overkomt. Benader hem of haar op uw eigen manier, des-noods met een grapje!”

Terug naar begin

Interessante datingsites

www.liefde-voor-het-leven.com : heeft garanties ingebouwd om zeker te zijn dat het gaat om kandidaten die het ernstig menen en van wie de karakters bij elkaar passen. Vriendelijk voor vrouwen en 50-plussers.

www.rendez-vous.be : de meest gebruikte datingsite van België. U vindt er ook 50-plussers maar helaas ook grappenmakers en nepprofielen. Lees eerst de tips. Prijs: ? 12 voor 6 maanden.

www.parship.be : werkt met een gratis persoonlijkheidstest. Ook het aanmaken van een profiel, het bekijken van een geschikte partner en het ontvangen van contactverzoeken zijn gratis. Premiumlidmaatschap biedt meer voordelen maar kost ? 147 voor 6 maanden.

www.partnerselection.com : beweert dat het bijna evenveel vrouwen (45 %) als mannen (55 %) heeft ingeschreven. Prijs: ? 49,95 voor 3 maanden.

Terug naar begin

Nuttige adressen

Veel verenigingen voor alleenstaanden richten zich uitdrukkelijk tot mensen onder de 50 of 55 jaar, maar bij de hierna genoemde zijn ook 55-plussers zeer welkom.

  • Vereniging voor Weduwen en Weduwnaars: 27 afdelingen in alle Vlaamse provincies. Eén nadeel: de verhouding bij de leden is bijna 2/3de vrouwen tegenover 1/3de mannen. Info: 051 58 08 85
  • Activall: voor ongehuwden, uit de echt gescheidenen, weduwen en weduwnaars van 30 tot 65 jaar. Activiteiten in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Info: 015 52 90 33 en www.activall.be
  • Brabo: voor weduwen en weduwnaars vanaf 50 jaar. Werking in de stad Antwerpen. 03 324 95 75 of 03 321 88 04.
  • LAVA: voor alleenstaanden van alle leeftijden. Veel culturele activiteiten in Hasselt en Limburg. Info: 0475 36 01 51 of 0474 99 92 53, www.lavawebsite.be
  • De Link: voor alleenstaanden van alle leeftijden. Gevarieerde activiteiten, vooral in de kuststreek. Info: 059 32 39 04 en http://users.pandora.be/delink
  • Raval: de grootste vereniging voor alleenstaanden in Vlaanderen en ook de meest commerciële van de niet-commerciëlen. Werking in elke provincie. Info: 051 22 33 81 en www.raval.be
  • Scala: richt zich uitdrukkelijk tot de leeftijd 40-65 jaar. Vooral in en rond de stad Antwerpen. 03 237 37 77
  • Zoem: voor alleenstaanden vanaf 45 jaar. Werking in de Antwerpse Kempen. Info: 03 289 37 55.
  • Relatiestudio: organiseert workshops van één dag om mensen beter te leren communiceren bij het zoeken naar een nieuwe relatie. Situaties zoals een eerste ontmoeting worden met een rollenspel geoefend. Volgende work-shops in Gent (18/2, 18/3, 22/4 en 20/5), in Antwerpen (19/2, 19/3, 23/4 en 21/5). Deelname ? 60, reducties mogelijk: 02 675 20 23 en www.relatiestudio.be.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content