© ILLUSTRATIE DIRK BILLEN

Bionisch oog brengt beeld bij blinden

Blinden (opnieuw) laten zien. Het is de hoge verwachting van een nieuw ontwikkeld bionisch oog, dat klaar is voor de eerste tests op mensen.

Tien jaar hebben Australische wetenschappers gesleuteld aan dit inge- nieuze hulpmiddel, dat kan uitgroeien tot een gamechanger. Dit bionische oog, een combinatie van een headset, een beeldprocessor en breinimplantaten, grijpt niet rechtstreeks in op de ogen. Het stuurt beelden meteen door naar de visuele cortex, een deel van de hersenen achteraan het hoofd, dat het gezichtsvermogen regelt. Het bio-nisch oog fungeert dus als een soort bypass van de oogzenuw, die deze informatie normaal naar de hersenen doorstuurt.

1 Een bril met ingebouwde camera vangt beelden van de omgeving op en stuurt die naar de beeldprocessor.

2 In de beeldprocessor, die lijkt op een smartphone, worden de videobeelden omgezet in data, die draadloos naar vier breinimplantaten worden gestuurd.

3 Daar worden de data vertaald naar elektrische pulsen. Via ultrafijne micro-elektroden stimuleren die de visuele cortex. Daardoor kunnen de ogen opnieuw beelden van mensen en voorwerpen rondom zich waarnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content