Deze tijd

Tom Naegels won als eerste auteur ‘De prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar’. Een boek dat je moet lezen om deze tijd te vatten. Een tijd van overgang, zoals Stefan Hertmans zegt. Van verschuivingen. Omwentelingen.

Migratie

Het ‘Belangrijkste Boek van het jaar’ moet aan tal van criteria voldoen. Het helpt je om deze tijd te begrijpen. Het is relevant, invloedrijk en biedt een nieuw perspectief, om er een paar te noemen. Tom Naegels kaapte als eerste deze prijs weg. Met een kritische, empathische, en nooit vooringenomen blik beschrijft de auteur hoe in de loop van de 20ste eeuw migratie in West-Europa werd vormgegeven, zo staat in het Juryrapport. Migratie of niet, de geschiedenis zit sowieso vol breuken, zo leidt Naegels zelf zijn boek in. ‘Ieder van ons heeft al meegemaakt dat er gebruiken en overtuigingen aan het schuiven gingen’. Naegels begint zijn boek vlak na de Tweede Wereldoorlog.In een tijd die zo turbulent was, dat de pas herwonnen vrede even snel weer verloren kon zijn’.

Deze tijd

Tom Naegels, Nieuw België, een migratiegeschiedenis Lannoo, 34,99 euro, isbn 9789401434508

Getuigen

‘Het is altijd heikel uitspraken over de eigen tijd te doen, maar dat ontslaat ons niet van de taak om althans iets van de tendensen te herkennen of in een structureler kader te begrijpen. Het enige wat we kunnen doen, is getuigen over de tijd waarin we leven – misschien voor hen die na ons komen, misschien louter voor onszelf, omdat in de poging tot begrijpen steeds ook een vonk van hoop zichtbaar wordt. Eén ding voelen we allen: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen. De verschuivingen die we elke dag voelen zonder ze te kunnen duiden.’ Dit is slechts een stuk van de inleiding van het boek ‘Verschuivingen’, een bundel essays van auteur Stefan Hertmans over de tijd waarin wij leven.

Deze tijd

Stefan Hertmans Verschuivingen De Bezige Bij, 22,99 euro, isbn 9789403146812

Zondvloed

‘Er was een zondvloed op komst en wij hadden nieuw leven het water op geduwd, als Mozes in het verkeerde Bijbelverhaal’. Deze zin zet de toon. Als lezer weet je dat de ik-persoon een kind heeft, maar dat dit voor hem geen vanzelfsprekendheid is. Ook hij gebruikt het woord ‘verschuiving’ als hij het heeft over het moment waarop hij ‘het’ – de klimaatverandering – niet meer ontweek. ‘Bijna iedereen ontliep het in die jaren zoals ik het ontlopen had, dat wist ik zeker. Ze wendden zich ervan af als van het geluid van nagels op een schoolbord.’ Een prachtig geschreven intiem verhaal over twee mensen die beslissen ouders te worden en hoe het verder moet. Met hen, met hun zoontje, met de wereld.

Peter Zantingh, Tussentijds DAS MAG, 20,99 euro, isbn 9789493248458

Toast literair 2023

Op 21 en 22/01/2023 zet het Davidsfonds schrijvers en vertellers in de kijker tijdens de 13de Toast Literair. Je kan kennismaken met verhalen, gedichten en schrijvers. Van lezing tot literaire wandeling.

Kijk wat jouw bib in petto heeft!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content