Een oude keuken wordt NIEUW!

Uitgekeken op uw oude keuken? De verbluffende metamorfose die de appartementskeuken van Els Broeckx (54) uit Deurne onderging, toont wat je kunt doen met een budget van zo’n euro 5000. Zij werd de winnares van onze keukenwedstrijd.

ZO WAS HET: Eikenhout en elke week boenen

Bij haar echtscheiding kocht Els Broeckx een appartement met een kleine keuken (3,46 x 2,11 m) in een L-vorm (1 raam, 1 lange en 1 korte muur voor de ingemaakte keuken en 1 vrije muur voor een tafeltje met twee stoelen). Voor een bedrag van 35.000 frank (nu euro 868) kocht ze tweedehands een keuken die op dat moment al twintig jaar oud was.

Karakteristiek waren de eikenhouten deuren en de grote, met leder beklede afzuigkap. Die kap was sier, er zat geen apparaat onder!

Dat de keuken er pico bello bleef uitzien, was te danken aan de ijver van Els: om de twee weken boende ze alle houtvlakken.

Desondanks gingen kastdeurtjes scheef hangen, de oven was versleten en het gebrek aan comfort en hedendaags design zorgden voor depressieve buien...

ZO IS HET NU: Rode hoogglans met grijs

IKEA plaatste bij Els de droomkeuken die ze met haar inzending voor onze wedstrijd had ingestuurd: een symfonie van rode hoogglanslak en dolfijngrijze tinten.

Alle lakkasten komen uit het Faktum-gamma (abstract rood), de panelen en plinten uit de reeks Perfekt Abstrakt, het werkblad is een Prägel. In dit geheel zijn apparaten van roestvrij staal verwerkt: een afzuigkap (Luftig), een keramisch fornuis en een oven (Framtid), een geïntegreerde koelkast-vriezer (Frostig), een vaatwasser (Renlig), een spoelbak (Boholmen) en een tweegreepsmengkraan (Loviken). De kasten zijn afgewerkt met grijze handgrepen (Jigga).

Er was een relatief groot stuk werkblad over en dat werd aan de vrije muur vastgeschroefd als eettafeltje.

Omdat de oorspronkelijke witte tegels nog in goede staat waren, heeft Els ze zelf grijs geverfd (hoe ze daarbij te werk ging, leest u op p. 132: Tegels krasvrij verven). Ook de vrije muur, het raamkozijn, de schakelaar, de stopcontacten en de radiator heeft ze dolfijngrijs gelakt. Drie taboeretjes en een wit rolgordijn met grijze motieven maken het plaatje af.

“Ik kan mijn ogen niet geloven, het is gewoon een bangelijke keuken geworden”, zegt een enthousiaste winnares. “Laden die zichzelf sluiten, een vaatwasser en een afzuigkap: wat een gemak! Ik ben niet bang van de hoogglans. Vingerafdrukken wegvegen met een doek is heel wat makkelijker dan boenen...”

De totale kostprijs: euro 5257

De renovatie van Els’ keuken kostte in totaal euro 5257 – inclusief de taboeret-jes, de lampen, de verf, het rolgordijn en een aantal accessoires. Het bedrag boven het wedstrijdbedrag (euro 5000) legde de winnares uit eigen zak bij. Oorspronkelijk had ze gekozen voor een inductiekookplaat, maar toen bleek dat ze dan ook nieuwe pannen moest kopen, is ze overgeschakeld op vitroceramiek.

De renovatie nam drie weken in beslag. De afbraak van de bestaande keuken kostte Els twee weken werk (met de hulp van ouders en kinderen). Ze moest ook 40 wandtegels bijplaatsen (de nieuwe afzuigkap hangt hoger). Het team van IKEA had 1,5 dag nodig voor de opbouw van de nieuwe keuken. Daarna volgde een week afwerking (vooral schilderwerk).

Tegels krasvrij verven

Bij een keukenrenovatie is het een voordelige oplossing bestaande wandtegels te verven in een bijpassende kleur. Bij onze winnares ging dat als volgt:

De tegels goed ontvetten met een allesreiniger.

Twee lagen speciale grondverf aanbrengen (hier is gewerkt met Special Primer van Levis – euro 29,30 voor 0,75 l).

Na het drogen is alles geverfd met twee lagen goede lakverf in de kleur dolfijngrijs (Ambiance Lak van Levis – euro 23,75 voor 0,75 l). Eén dag droogtijd respecteren tussen elke laag is noodzakelijk.

De witte siliconenvoeg tussen het aanrecht en de tegelwand werd vervangen door een grijze voeg.

Ten slotte volgden twee lagen kleurloze lakbeschermer (Lak Protector van Levis – euro 33,90 voor 1 liter). Zij leggen een beschermend vernis op de tegels en dat is absoluut nodig om ze te beschermen tegen vet en krassen.

DE WINNARES: “Radicaal gekozen voor mijn nieuwe ik”

“Ik ben een alleenstaande, werkende moeder met drie kinderen”, vertelt Els Broeckx. “Deze prijs komt op een perfect moment. Toen mijn jongste kind drie jaar geleden het huis verliet, heb ik besloten mijn leven totaal te veranderen. Tot dan was ik een dikke vrouw (ik heb ooit 120 kg gewogen) die zich liet gaan. Ik droeg zwarte kleren en zag alles letterlijk donker in. Het kon me zelfs niet schelen hoe ik eruitzag. Op eigen wilskracht ben ik begonnen met gewicht te verliezen – en de kilo’s zijn weggebleven. Ik ben gaan fietsen en fitnessen en heb besloten te gaan leven in pittige kleuren. Eén muur van de woonkamer had ik al rood geverfd, maar voor de sombere keuken zag ik geen betaalbare oplossing. Alleen al de deurtjes vervangen zou me euro 4800 hebben gekost. Dat ik de wedstrijd van Plus-Magazine gewonnen heb, komt daarom als een geschenk uit de hemel. Nu kan mijn nieuwe leven echt beginnen!”

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content