© FRANK BAHNMÜLLER

Gerlinde Weze herdenkt dochter met gedichten

Charlotte, het dochtertje van Gerlinde Weze (61) en haar man, heeft amper twee maanden geleefd. Vandaag zou ze 30 zijn. “Ik wilde een boekje maken voor haar. Om haar de plaats te geven die ze verdient, haar niet te vergeten. En om anderen die hetzelfde meemaken, te steunen.”

Het duurde 12 jaar voor Gerlinde – nochtans een creatieve duizendpoot die graag schrijft – een gedicht wijdde aan haar overleden dochter. “Charlotje leek een perfecte baby, maar het was meteen duidelijk dat er iets fout was. Haar stofwisseling werkte niet goed en ze at moeilijk. Ze bleef achteruit gaan, maar de dokters hebben ons nooit gezegd dat ze het niet zou halen. Na 7 weken is ze in mijn armen gestorven. Een uiterst zeldzame onontwikkelde hypofyse, bleek na de autopsie. Ik heb niet veel tijd gehad om te rouwen. Een paar maanden na haar overlijden was ik zwanger van mijn zoon. Dan word je meegezogen in die nieuwe zwangerschap, dat nieuwe leven.”

Enkele jaren later volgde de klap: een zware depressie, die ze weer te boven kwam door creatief bezig te zijn met taal en muziek. “Of je kind nu 50 jaar bij jou is gebleven, maar twee maanden, of dood geboren is, het blijft je kind en de pijn die elke moeder voelt is dezelfde. Het verschil is dat je meer herinneringen hebt. Ik heb nu de leeftijd die mijn moeder had toen Charlotte is overleden en begrijp hoe zij dit moet ervaren hebben. Ik ben blij dat er vandaag meer aandacht is voor de familie bij zo’n overlijden. Mijn moeder heeft haar kleindochter pas in haar in de armen mogen houden toen ze al gestorven was. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van. Dat verlies heeft er volgens mij mee voor gezorgd dat ze vroegtijdig Alzheimer ontwikkelde.”

In het mooi vormgegeven boekje staan gedachten en gedichten over Charlotte. Vrienden, familie, kennissen maakten tekeningen of hielpen met de muziek op de cd. Gerlindes nicht, actrice Karlijn Sileghem, leest de gedichten voor. “Ik vond het belangrijk dat de bundel verscheen rond haar 30ste verjaardag. Ik voel mij nu pas klaar om anderen die hetzelfde doormaken te steunen, door te luisteren naar hun verhaal en mijn ervaringen te delen.”

Kind van één zomer – Gerlinde Weze – Partizaan – 24,95 euro – 9789464076059.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content