© WIM KEMPENAERS

Maurice Spits verzamelt lp’s uit de fifties en sixties

“Zeven jaar, zonder te slapen, heb ik nodig om al mijn platen te beluisteren.” Maurice Spits (68) probeert te vatten hoeveel muziek er op 30,000 lp’s staat. Gelukkig heeft hij een groot deel gedigitaliseerd, zodat hij met enkele muisklikken een gevarieerde playlist met muziek uit de jaren ’50 en ’60 kan samenstellen. “Dit is muziek uit mijn kindertijd. De teksten zijn ongelooflijk naïef en hyperromantisch.”

“Wij waren niet rijk thuis, maar mijn ouders konden me laten studeren. Mijn buurjongen werkte al en kon platen kopen. Samen luisterden we naar Johnny Cash, Frankie Athalon, Fabian, Skeeter Davis,... Pas toen ik zelf geld verdiende, kocht ik af en toe een plaatje. Ik stopte met roken en schuimde met dat geld de rommelmarkten af op zoek naar lp’s van mijn favoriete zangers.” De verzameling dikte aan, maar een reis naar Amerika veranderde zijn leven compleet. “Ik vond een winkel met 1,1 miljoen platen op voorraad en lp’s waarvan ik het bestaan niet vermoedde, voor 3 dollar in plaats van ? 20 hier.” Sindsdien reist Maurice geregeld naar de VS op zoek naar muzikale pareltjes. Een originele ontdekking doen wordt steeds moeilijker, maar van zijn vorige roadtrip kwam hij toch met 700 nieuwe elpees thuis.

“Mijn grootste plezier is de platen schoonmaken, er alle tiks en kraks uithalen zodat ze weer mooi klinken. En ik laat graag anderen mee genieten. Wat heb je aan zo’n verzameling als je ze niet kan delen? Ik neem altijd een playlist mee naar mijn schoonmoeder in het rusthuis. Ik vertel over de zangers, gekke anekdotes,... Mensen die al jaren niet meer praten, beginnen dan spontaan mee te zingen.”

Interesse in deze muziek? Contacteer maurice.spits@hotmail.com

ELLIE MAEREVOET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content