Met een korreltje zout

Vijf gram. Dat is de dagelijks aanbevolen dosis zout. Aan varianten geen gebrek. Wat je er mee doet, bepaalt de keuze.

“Zout duikt vandaag op in tal van kleuren en texturen. Het ene is niet beter of slechter dan het andere. Het voornaamste verschil zit in de smaak. Zout hoef je niet te kopen om gezondheidsredenen. Ook al zijn sommige soorten rijker aan mineralen, sporenelementen en kruiden, de hoeveelheden zijn te miniem om echt invloed te hebben. Alleen zout met jodium biedt een toegevoegde waarde”, vertelt voedings- en dieetdeskundige Karin Van Ael.

Tafelzout

Wordt gewonnen uit de grond (zoutmijnen) en is sterk geraffineerd en gezuiverd. Nadeel: het klontert vaak samen. Om dat tegen te gaan worden er bepaalde additieven toegevoegd. Tafelzout kan worden verrijkt met jodium, een belangrijke nutriënt om schildklierproblemen te voorkomen. Heel wat bakkers voegen daarom vandaag gejodeerd zout aan hun brood toe.

Gerookt zout

Meestal zeezout dat gedurende een aantal dagen wordt gerookt op eikenhout of andere houtsoorten. Dit geeft een typische grillsmaak. Afhankelijk van de houtsoort kan de smaak variëren van sterk gerookt tot zoet.

Natriumarm zout

Tafelzout met een verlaagd natriumgehalte, wat het geschikt maakt voor een zoutarm dieet. Het natrium wordt vervangen door een alternatief zoals kaliumchloride of specerijen.

Sel gris

Is een ongeraffineerd zout. Dat heeft als voordeel dat er meer mineralen en sporenelementen in achterblijven maar ook eventuele schadelijke stoffen. Sel gris is lichtgrijs en wat vochtiger, en vooral bedoeld als smaakversterker.

Hawaïaans rood zeezout

Ongeraffineerd rood zout dat zijn kleur dankt aan de alaea, een ijzerrijke vulkanische klei uit Hawaï. Dit prijzige zout heeft een erg milde smaak en wordt gebruikt bij tal van culinaire bereidingen.

Kruidenzout

Tafelzout verrijkt met gedroogde kruiden zoals peterselie, waardoor dit zout een specifieke smaak krijgt. De hoeveelheden kruiden zijn evenwel te klein om effect te hebben op de gezondheid.

Zeezout

Afkomstig uit de verdamping van zeewater. De smaak is milder maar qua voedingswaarde is er geen verschil met keukenzout. Ook zeezout kan worden verrijkt met jodium.

Perzisch blauw zout

Een zeldzaam zout dat slechts in één mijn ter wereld gewonnen wordt. Dit zout staat bekend om zijn krachtige smaak gevolgd door een verrassend zoete, kruidige nasmaak. Het wordt vooral gebruikt om vis- en gevogeltegerechten te kruiden of als visuele – blauwe – blikvanger op het bord.

Fleur de sel

Keltisch zeezout komt in twee varianten voor: sel gris en fleur de sel. Die laatste is een duurder zeezout dat ambachtelijk wordt gewonnen uit het dunne vlies dat na verdamping op het zout achterblijft. Fleur de sel is niet bedoeld om te koken maar om je gerecht mee af te werken net voor je het serveert.

Himalayazout

Afkomstig uit de ondergrond van de zuidwestelijke Himalaya. Het dankt zijn lichtroze kleur aan de kleine hoeveelheden ijzer. Dit zout kent zowel culinaire als therapeutische en wellnesstoepassingen zoals zoutbaden en huidreiniging.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content