© WIM KEMPENAERS

Nataliya presenteert Radio Kroeto

Toen de eerste bommen vielen in Oekraïne, stond Nataliya Dolinska (47) klaar om te vertrekken naar haar geboorteland en er de wapens op te nemen. Maar haar man en vrienden hielden haar tegen. “Ik besefte dat het niet zo’n goed idee was. Bovendien werk ik al jaren als begeleider van mensen met een migratieachtergrond. Ze hebben me hier nu hard nodig. En met Radio Kroeto erbij, weet ik helemaal waarom ik in België moest blijven.”

Radio Kroeto – ‘kroeto’ is Oekraïens en Russisch voor ‘cool’ – is een online radioprogramma voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen en Vlaamse kinderen. Nataliya staat in voor de presentatie, samen met Dieter Vandepitte van Studio Sonart, initiatiefnemer van de kinderradio. Zij presenteert in twee talen en kan dus de verhalen en verzoekjes van de kinderen vertalen. “Het is mijn eerste ervaring met radio, maar ik leer veel bij. Kinderen kunnen hier hun verhaal kwijt, maar we willen hen vooral een leuke woensdagnamiddag bezorgen. Ik vind humor heel belangrijk, ook in mijn werk in het vluchtelingencentrum. Door te lachen, kunnen mensen ontspannen en komt er ruimte vrij om constructief te denken. Na drie uur uitzenden ben ik wel erg moe, maar tevreden.”

Door te lachen kunnen mensen ontspannen en krijgen ze nieuwe ideeën. Nataliya Dolinska

Nataliya verhuisde 27 jaar geleden naar België, maar noemt zich pas sinds 2016 een Oekraïense Vlaming. “Ik heb lang gedacht: ze hebben me hier niet graag. Maar ik kon me evengoed afvragen: heb ik hen wel graag? Toen ben ik gestopt met onze culturen te vergelijken en te focussen op de verschillen. Vanaf het moment dat ik naar de gemeenschappelijke waarden ben gaan kijken, ging het beter. Ik voelde me anders en de omgeving keek anders naar mij.” En dat is precies wat Nataliya met Radio Kroeto probeert te bereiken: kinderen met elkaar verbinden. Het anti-pestlied van Camille wordt vlot gevolgd door een Oekraïense hit. En om te lachen met de capriolen van een kip in een radiostudio hoef je zelfs geen Nederlands of Oekraïens te spreken. “Ik kan gelukkig heel goed improviseren. Dat komt in zo’n radioprogramma goed van pas.”

Radio Kroeto, tot eind juni te beluisteren via radiokroeto.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content