Op zoek naar de zwarte ooievaar

Waar?

In Volaiville, een vergeten Ardens dorpje tussen Bastenaken en Neufchâteau.

Waarom juist hier?

Hier heeft natuurreservatenvereniging RNOB/ Natagora twee vochtige dalzones gekocht. “De snelstromende Géronne en Sûre komen hier samen”, zegt Philippe Collas, staflid van de vereniging. “De twee reservaten maken deel uit van een keten van 400 ha vochtige dalzones die we hebben aangekocht, dankzij Europese steun. Ze zijn belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit en van de zwarte ooievaar, die in 1984 voor het eerst weer in de Ardense wouden is waargenomen. Inmiddels hebben we al 30 nestelende paren geteld. De dalletjes vormen ook de laatste toevluchtsoorden van de otter en de parelmossels.”

Moeilijk?

6 km makkelijk terrein. Trek wel laarzen aan en neem een verrekijker mee.

De route

l Vertrek aan de kerk van Volaiville, bereikbaar via de afrit 56 (Vaux-sur-Sûre) op de E25. Volg de straat richting Fraimont. Aan de eerste bocht naar links slaat u rechts een landweg in (trek u niets aan van een boomstam die de weg lijkt af te sperren). De weg is drassig en al snel ziet u waarom: 200 m verder ontspringt een bron. De weg klimt verder tot het hoogste punt van onze route (475 m), herkenbaar aan een kruisbeeld tussen twee bomen. Aan het kruispunt van veldwegen gaat u naar rechts.

l De veldweg kronkelt naar beneden en bereikt een asfaltweg. Hier gaat u naar links. Wat verder komt u aan een bruggetje over de Géronne. Het rustieke gebouw op uw rechterkant herbergt de resten van een 19e-eeuwse watermolen. Over het bruggetje ziet u links het eerste natuurreservaat. Het is niet toegankelijk. Maar met een verrekijker kunt u ijsvogels zien, watersnippen, sprinkhaanrietzangers en û misschien! û de zwarte ooievaar himself. Kenners van flora zullen verrukt zijn over de wilde orchideeën, de moerasdotterbloemen, het valkruid en de wilde veenbessen.

l Iets verderop neemt u de aardeweg die rechts van de asfaltweg aftakt en naar omhoog loopt. Na zo’n 500 m komt u aan een splitsing, waar u weer een aardeweg naar rechts neemt. Hier ziet u beneden het ongerepte en kronkelende dal van de Sûre liggen, waar zich het tweede natuurreservaat bevindt. Blijf het pad volgen tot beneden. Rechts ziet u een hoeve, links de samenvloeiing van de Sûre en de Géronne.

l Blijf de aardeweg volgen. Hij gaat over in asfalt en loopt naar omhoog tot aan de kruispunt. Hier daalt u linksaf naar het dorp. Op het kruispunt beneden neemt u rechts.

De ideale periode?

Van eind mei tot eind juni bloeien de meeste wilde bloemen.

Waar nadien iets drinken?

Rijd richting Martelange. In Bodange vindt u ‘Le Martin Pêcheur’, aan de Sûre.

Meer info?

De RNOB/Natagora organiseert geleide wandelingen. Info: % 081 22 36 32 en www.rnob.be n

A Ludo Hugaerts – Foto’s: Daniël Rys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content