De Astoria-Megler Bridge met oude tram.

Overweldigend Oregon

De iconische U.S. Highway 101 voert je langs historische havensteden, gemoedelijke badplaatsen en merkwaardige natuurfenomenen. Onderweg piekt het vrijheidsgevoel en mijl na mijl wordt de drang naar nieuwe ervaringen en ontdekkingen groter.

2.500 km bedraagt de U.S. Highway 101, die langs de hele Westkust van de VS loopt. Aan zoveel kilometers wagen we ons niet, maar de route is wel onze leidraad voor een roadtrip langs de kust van Oregon. Starten doen we in Portland, waar we een dag of twee gezellig chillen, dankzij de vele foodtrucks, hippe koffiebars en sfeervolle microbrouwerijen. Een mystieke plek in deze stad is de Grotto, een bedevaartsoord waar een lift je naar een hemels park bovenop een klif brengt. We verlaten Portland via de Historic Columbia River Highway, die langs watervallen loopt en voor prachtige vergezichten zorgt. Een must-see is Crown Point en zijn weidse uitzicht op de Columbia River Gorge. Lager gelegen autowegen langs de rivier brengen ons na een rit van twee uur in Astoria, waar de rivier uitmondt in de oceaan. De Astoria-Megler Bridge geeft aansluiting op de U.S. Highway 101. En reken maar dat het kicken is om over deze 6 km lange brug te rijden met links de brede Columbia River en rechts de oneindige oceaan.

Heritage Museum in Astoria.
Heritage Museum in Astoria.

Verse oesters en oude benzinepompen

“In Astoria spreekt de geschiedenis voor zich”, klinkt het enthousiast bij gids Dan Sizer, die zich vastbeet in historisch onderzoek over Amerika’s oudste nederzetting ten westen van de Rocky Mountains. “Er zijn hier zoveel wilde dingen gebeurd, dat we in onze verhalen niets eens hoeven te overdrijven. De befaamde expeditie van Lewis en Clark kwam hier destijds voorbij, pelsjagers stichtten de stad aan het begin van de 19de eeuw en de daaropvolgende decennia kwamen veel Finnen en andere Europeanen er hun geluk zoeken in de visverwerkings- en houtindustrie.” Memorabilia en oude prenten over die boeiende geschiedenis kan je vandaag bewonderen in het Heritage Museum, een van de oudste gebouwen van de stad. Tijdens een korte wandeling door de straten van Astoria word je haast automatisch naar de sfeervolle Riverwalk gezogen, waar oude loodsen en hangars de voorbije twee decennia zijn omgevormd tot bars en restaurants. En ben je moe van het stappen, dan spring je op de oude tram die voortdurend heen en weer rijdt op de Riverwalk.

Crown Point met zicht op de Colombia River Gorge.
Crown Point met zicht op de Colombia River Gorge.

Een eerste badplaats op de U.S. Highway 101 is Seaside, waar het ons een tikkeltje te druk is. Algauw zetten we koers naar het wat verderop gelegen Cannon Beach, dat in veel lijstjes terugkomt als een van de mooiste badplaatsen van de VS. En dat wordt ter plekke algauw bevestigd! Tot onze verbazing mogen we er zelfs met de auto op het strand, al is dat uitzonderlijk omwille van het jaarlijkse zandkastelenfestival. Teams van heinde en ver krijgen een namiddag om een zo origineel mogelijk zandkasteel te bouwen. Maar nog indrukwekkender is de immense rots die vlak voor de kust van Cannon Beach uit het water steekt. En dus eindigen we een eerste dag on the road met een romantische zonsondergang.

De Riverwalk langs oude loodsen, omgebouwd tot bars.
De Riverwalk langs oude loodsen, omgebouwd tot bars.

Ten zuiden van Cannon Beach slingert de U.S. Highway 101 door een wilder landschap met wouden die zich een heel eind landinwaarts uitstrekken. De kust is niet overal zichtbaar, maar bij een tussenstop volstaat het meestal om 100 m door het struikgewas te wandelen, waarna zich een uitgestrekt strand presenteert, dat je bijna helemaal voor jou alleen hebt!

Tegen de middag houden we halt in Bay City, waar The Fish Peddler naam en faam maakt met gefrituurde oesters. Het uitzicht op Tillamook Bay, waar de oesters worden gekweekt, doet het allemaal nog beter smaken. Aan de overkant van de baai ligt een van de populairste trekpleisters van Oregon: de zuivel- en kaasfabriek van Tillamook, waar je vanuit het bezoekerscentrum het productieproces kan volgen. Waarna het aanschuiven voor een ijsje begint. Nog een aanrader in Tillamook is het luchtvaartmuseum in een immense hangar uit WOII.

Een onvoorziene stop volgt in Beaver, waar een oprit met Amerikaanse vlaggen, oude benzinepompen en vintage reclameborden onze aandacht trekt. “Hier ben je aan het juiste adres voor een dosis nostalgie”, lacht Larry Horine, die ons in zijn antiekshop onthaalt. “Op ons domein hebben we ook twee bungalows, waar je een nacht of weekend kan verblijven. Daarmee zetten we de traditie van deze plek verder, want sinds de jaren 1940 is dit een autocamp voor reizigers op de US Highway 101.”

Zeedieren spotten

Een van de charmantste badplaatsjes onderweg is Pacific City, waar felle rukwinden ons helaas weerhouden van een wandeling op de indrukwekkende Cape Kiwani. 70 km zuidwaarts, nabij Newport, klaart het gelukkig voldoende op om de Yaquina Head Lighthouse, de hoogste vuurtoren van Oregon, te zien opduiken. De rotsen en kliffen rond de 150 jaar oude vuurtoren vormen een natuurreservaat waar zeevogels zich volop mogen uitleven. Ook zeehonden duiken er geregeld op en elk jaar trekken hier duizenden walvissen voorbij. Een walvissafari is helaas geen garantie op succes, maar dat wordt gecompenseerd door de maritieme fauna en flora van het Oregon Coast Aquarium. Daarna dompelen we ons in het centrum van Newport onder in de Amerikaanse gekheid van Ripley’s Believe it or Not. En aan het eind van een drukke dag sightseeing is er nog tijd en budget voor een diner bij Mo’s, een culinair instituut in Oregon. “Mijn overgrootmoeder Mohava ‘Mo’ Niemi stichtte dit restaurant in 1946”, klinkt het terecht fier bij Carter McEntee, de huidige manager. “Aanvankelijk serveerde ze vooral gerechten aan vissers, maar met de jaren kwamen daar hippies, acteurs, politici en toeristen bij. Intussen baten we meerdere restaurants. uit De klassieker op ons menu is Mo’s clam chowder in cannonball bowl, een vissoep opgediend in een bolvormig broodje. Enjoy!”

Cannon Beach met zijn rots, een van de mooiste badplaatsen van de VS .
Cannon Beach met zijn rots, een van de mooiste badplaatsen van de VS .

Slecht weer? Trek landinwaarts!

Voorbij Newport volgt het mooiste deel van de Oregon Coast. De U.S. Higway 101 kronkelt er tussen hoge bomen en steile kliffen. Helaas wordt het weer almaar onstuimiger, zodat we ter hoogte van Florence landinwaarts trekken. En dat blijkt een meevaller, met een bezoek aan de gezellige universiteitsstad Eugene, de wieg van sportmerk Nike. En aan Bend, waar we onverwacht een rodeo te zien krijgen. Terug richting kust blijkt Willamette Valley een uitstekende wijnregio. Verschillende wijnhuizen organiseren er rondleidingen, zoals het Left Coast Estate in Rickreall. Op die manier blijft een roadtrip in Oregon elke dag weer verrassen.

Meer weten?

Erheen. Vanuit Schiphol zijn er wekelijks verschillende rechtstreekse vluchten naar Portland. delta.com

Rondreis. De Belgische reisorganisatie USA Travel is gespecialiseerd in rondreizen met een huurauto in de VS. De roadtrip Oregon’s Coastal Splendor duurt 16 dagen en loopt langs de Westkust en door het centrum van de staat Oregon. usatravel.be

Informatie. traveloregon.com en visitusa.org

Mo's clam chowder, vissoep opgediend in een bol-vormig broodje.
Mo’s clam chowder, vissoep opgediend in een bol-vormig broodje.
De antiekshop van Larry Horine.in Beaver
De antiekshop van Larry Horine.in Beaver
Cape Kiwani in Pacific City, met Yaquina Head Lighthouse, de hoogste vuurtoren van Oregon.
Cape Kiwani in Pacific City, met Yaquina Head Lighthouse, de hoogste vuurtoren van Oregon.
Onverwacht een rodeo meepikken in Bend.
Onverwacht een rodeo meepikken in Bend.
Een van de vele indrukwekkende watervallen landinwaarts.
Een van de vele indrukwekkende watervallen landinwaarts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content