Advertorial

Cholesterol onder controle krijgen? Zo pak je het aan!

Hoe zit het met je cholesterolwaarden? Goed om te weten: een gezonde levensstijl met genoeg beweging en evenwichtige voeding maakt écht verschil voor een stabiel cholesterolgehalte!

Cholesterol komt van nature voor in je lichaam. Je hebt cholesterol nodig, maar te hoge waarden kunnen je bloedvaten vernauwen. Je hebt ‘goede’ HDL-cholesterol, die helpt om cholesterol op te ruimen in het bloed en ‘slechte’ LDL-cholesterol, die kan gaan plakken aan de aderwand. Een van de voornaamste oorzaken van een hoge cholesterol in je bloed, is te veel verzadigde vetten in je voeding. Te weinig beweging, overgewicht, te veel alcohol en roken kunnen de cholesterol ook verhogen. Daarnaast zijn er ook genetische factoren of medische aandoeningen die impact kunnen hebben. Een te hoge LDL-cholesterolwaarde kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Met de juiste aanpak kun je dat gelukkig veranderen.

In actie!

• Elke dag minstens 30 minuten beweging is aangeraden, bijvoorbeeld met een stevige wandeling.
• Voor gezonde bloedvaten vermijd je best roken, vapen en overmatig alcoholgebruik.
Eet minder verzadigde vetten, vervang ze door bijvoorbeeld avocado of vis.
Drink elke ochtend jouw Benecol® yoghurtdrink om je cholesterol te verlagen.
Zorg voor voldoende vezelinname door dagelijks minstens vijf porties groente en fruit te eten.
• Bij grillen, stomen of koken heb je minder vet nodig dan bij bakken in de pan. Kies voor Benecol®-spreads als gezonder alternatief voor boter of olie.
• Start alvast met het maken van dit heerlijke recept: Gevulde aubergines met tomaat en kaas!

4 porties – Bereidingstijd 45 min

Ingrediënten

Voor de aubergine:
• 1 x grote aubergine , in de lengte in dunne schijfjes gesneden

Voor de vulling:
• 25g Benecol® Light Margarine
• 1 x kleine, fijngehakte ui
• 75g verse broodkruimels
• 25g pijnboompitten
• 6 x fijngehakte blaadjes salie
• fijngeraspte schil en sap van een halve citroen
• 3 x middelgrote tros tomaten in dunne schijfjes
• 15g fijn geraspte Parmezaanse kaas voor de garnituur

Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 200° (gasoven) of 180° (heteluchtoven). Bestrijk de plakjes aubergine aan beide zijden met gesmolten Benecol® spread. Verwarm een bakplaat of braadpan en schik de aubergines erin. Misschien kunnen ze niet allemaal tegelijk in de pan en moet je in meerdere keren werken. Braad ze 1-2 minuten en draai ze 1 x om tot ze goudkleurig en zacht zijn. Haal van het vuur en zet opzij terwijl je de vulling klaarmaakt.
2. Smelt de Benecol® Light Margarine in een kleine pan en voeg de ui toe. Stoof 5 minuten tot de ui zacht is. Haal van het vuur en voeg de overige ingrediënten toe (behalve de tomaten en de Parmezaanse kaas) met wat peper en zout.
3. Verdeel de vulling over de plakjes aubergine, vouw deze dicht en schik ze mooi in een ovenvaste schaal. Leg er de schijfjes tomaat op en strooi hier de kaas over. Bak 15 minuten tot de kaas goudbruin is en de vulling goed warm. Dien op met salade of groente.