Advertorial

Lekker in je vel tijdens de menopauze? Je kan er zelf iets aan doen!

De overgang en de menopauze nemen maar liefst 1/3 van een vrouwenleven in. Hoe zorg je ervoor dat je je in deze nieuwe levensfase lekker in je vel voelt? Deze handige, meteen toepasbare tips kunnen echt het verschil maken!

Lekker in je vel tijdens de menopauze? Je kan er zelf iets aan doen!

“Je bent in je menopauze als je eierstokken geen hormonen meer produceren, gemiddeld is dat rond je 51ste à 52ste. Omdat er geen oestrogenen meer zijn die inwerken op de slijmvliezen van de baarmoeder, zal je menstruatie uitblijven. Je gaat echter niet van de ene dag op de andere dag in de menopauze: je hebt een overgangsperiode. Pas als je maandstonden uitblijven, zit je in de menopauze. Gemiddeld neemt die periode 1/3 van een vrouwenleven in, ” zegt professor Herman Depypere, kliniekhoofd van de borst- en menopauzekliniek aan de UGent. De overgang van de ene hormonale balans naar de andere gaat gepaard met de nodige symptomen, zoals opvliegers, extra kilo’s, mood swings, slapeloosheid en een drogere, minder strakke huid, om er maar een paar te noemen. Gelukkig kan je er wel zelf iets aan doen!

Lekker in je vel tijdens de menopauze? Je kan er zelf iets aan doen!

Kom in beweging en eet bewuster: de tips van menopauze-consulente Cindy Dunon

1. Bewegen, bewegen, bewegen: dat is het beste wat je kan doen. Door het simpelweg te integreren in je dagelijks leven: even naar de tuin lopen als je thuiswerkt, je auto ietsje verder parkeren, consequent de trap nemen.

2. Het volstaat om een half uurtje per dag – of twee kwartiertjes – matig te bewegen. Stappen of wandelen doet je goed: je bent buiten, tankt zuurstof en licht.

3. Je stofwisseling vertraagt, daardoor heb je 200 à 300 kCal minder nodig per dag. Kleine dingen als geen suiker in je koffie of een koekje minder maken het verschil voor die extra kilo’s rond je taille. Stop met eten voordat je je verzadigd voelt. Je maag verkleint dan, zodat je hongergevoel minder wordt en je sneller een gevuld gevoel hebt.

4. Drie keer per dag koolhydraten eten, is te veel van het goede. Best kan je één maaltijd low- of no-carb maken: ’s middags een soepje of een salade, maar dan zonder croutons of pasta of aardappelsalade.

5. En/en wordt of/of. Een aperitiefje én wijn én frietjes én een dessert? Kies er ééntje waar je bewust van gaat genieten. Meer levenskwaliteit, minder calorieën.

Lekker in je vel tijdens de menopauze? Je kan er zelf iets aan doen!

Zorg voor balans en blijf genieten: de tips van seksuologe en relatietherapeute Barbara Van Esbroeck

1. In de rush van de menopauze kan je jezelf een beetje kwijtraken. Maak je niet te veel zorgen. Bij pubers vinden we dat normaal, even die hormonen laten uitrazen. Waarom zou het dan in deze vergelijkbare overgangsfase niet zo zijn?

2. De puzzelstukjes – je relatie, kinderen, je job, je vrienden – blijven dezelfde, maar de focus verandert. Sommige stukjes verdwijnen naar de achtergrond, andere worden net prominenter. Dat betekent geen verlies, maar soms wel even zoeken naar een nieuwe balans.

3. Slecht slapen, lusteloosheid, angstig zijn of je depressief voelen: ook dat kan gerelateerd zijn aan je menopauze. Heb je het gevoel dat het je te veel wordt? Onderschat het niet. Stap naar je dokter en praat erover.

4. Seks staat voortaan los van kinderen krijgen, dat hoofdstuk is afgesloten. Dat betekent dat vrijen nu helemaal kan gaan over het plezier, het genieten van jouw lichaam en dat van je partner: wat vind je fijn, wat voelt goed?

5. Je vaginawand kan droger worden, minder elastisch en brozer en dan kan het seksueel allemaal wat moeilijker lopen. Glijmiddel is een praktische hulp, maar ook de klemtoon verleggen naar andere vormen van seksualiteit helpt voor een fijn seksleven. Knuffelen, strelen, orale bevrediging... Seks betekent zoveel meer dan enkel penetratie. Door geregeld te blijven vrijen hou je je ‘seksuele conditie’ op peil.

Lekker in je vel tijdens de menopauze? Je kan er zelf iets aan doen!

Verzorg je huid goed met een aangepaste verzorging: het beauty-advies van Véronique en Lilia, Vichy experts & training managers

Véronique en Lilia: “Je veranderende hormonenbalans heeft al in de overgangsperiode effect op je huid, dus nog voor je definitief in je menopauze bent. De buitenste lagen van je huid worden dunner, maar ook de diepere lagen veranderen. Je rimpels worden dieper, je huid wordt droger, gevoeliger en valer. De Laboratoires Vichy hebben ontdekt dat het hormoon DHEA een sleutelrol speelt. In de menopauze verdwijnt 90% van je DHEA, het pre-hormoon dat je nodig hebt om hormonen als oestrogeen en testosteron aan te maken. Maar dat kan je compenseren met de juiste verzorging. De combinatie van een aantal actieve bestanddelen als Hepes en Pro-xylane in de Neovadiol crèmes bootst de werking van DHEA na en heeft effect op de dikte van de huid, de hydratatie, de frisheid van de teint en de aanmaak van beschermende talg. Rimpels verminderen en je huid krijgt haar jeugdige glans terug.”

Jouw ideale beauty-bondgenoot: Vichy Neovadiol Substitutief Complex

Tijdens de menopauze wordt je huid dunner, droger en minder stevig. Pigmentvlekjes verschijnen en je huid verliest haar natuurlijke gloed. Het is dus belangrijk om je verzorgingsroutine aan te passen om de effecten van de menopauze op je huid te corrigeren. Na veel onderzoek hebben de Laboratoires Vichy een unieke formule ontwikkeld om de zichtbare tekenen van huidveroudering, die optreden vanaf de menopauze, te corrigeren.

Geïnspireerd door de invloed van de jeugdigheidsmolecule DHEA op de huid, werd gekozen voor een krachtige combinatie van actieve bestanddelen: Pro-xylane om de huid en de gezichtscontouren te corrigeren, hyaluronzuur om te hydrateren en volume te geven, vulkanisch water van Vichy om de huid te versterken en Hepes voor een egalere huid(1). Daarom is Neovadiol Substitutief Complex(2) van de Laboratoires Vichy dé geschikte huidverzorging om tijdens de menopauze te gebruiken.

Neovadiol Substitutief Complex bestaat uit een uitgebreid gamma verzorgingsproducten, met als bestseller de Neovadiol Substitutief Complex dagcrème die je gezichtscontouren herdefinieert, de elasticiteit van je huid verbetert én je huid doet stralen. Te koop in de apotheek.

Lekker in je vel tijdens de menopauze? Je kan er zelf iets aan doen!

Op zoek naar nog meer informatie over de menopauze? Neem een kijkje op het menopauzeplatform van Vichy. Je vindt er wetenschappelijke artikels, huidadvies en gezondheids- en voedingstips.

(1) Klinisch bewezen resultaten: -25% huidverslapping(**), +42%veerkracht(*), -50% droge huid(*) en +17% huiddichtheid(**). (*) Klinische studie bij 224 postmenopauzale vrouwen ouder dan 67 jaar, 2 applicaties per dag gedurende 3 maanden. (**) Klinische score op 219 vrouwen na 3 maanden. (2) De hypoallergene formule is dermatologisch getest. De formule is verrijkt met kalmerend en herstellend Vulkanisch Water van Vichy.