Els Schellens

De starter van 50-plus is een start-ster

Els Schellens
Els Schellens Director Operations Acerta Sociaal Verzekeringsfonds

Uit de eigen cijfers van ACERTA Sociaal Verzekeringsfonds voor de periode 2012 – 2017 blijkt dat 11,9% van alle starters ouder is dan vijftig. Almaar meer vrouwen zetten een (late) stap naar zelfstandigheid. Els Schellens, Director Operations, analyseert.

De voorbije zes jaar nam het aandeel 50-plussers onder de starters met een derde toe, zo bleek uit onze cijfers. 12% van alle starters is ouder dan 50, het hoogste percentage ooit en dat hebben we eerder aan de vrouwen dan aan de mannen te danken. Akkoord, de mannen vertegenwoordigen nog altijd 60% van alle late starters, maar het zijn wel de vrouwen die aan een inhaalbeweging bezig zijn, die de reden van de stijging zijn. Waarom kiezen almaar meer vrouwen van 50 en ouder voor een carrière als zelfstandige (voor zes op de tien gaat het wel degelijk over een nieuwe activiteit in hoofdberoep!)? Kort gezegd: ze willen hun momentum niet missen.

Vrouwen van 50 zijn geboren in de jaren 60. Op hun 18 gaan ze studeren – ze hoeven daarvoor geen pionierswerk meer te verrichten, dat is al gebeurd. Je ging als vrouw misschien nog niet meteen voor de exacte wetenschappen, maar ook niet meer vanzelfsprekend voor een opleiding die leidt naar een job in het onderwijs of de zorg. De moeders van deze vrouwen waren dan misschien nog ‘moeder aan de haard’, zijzelf niet meer, zij kiezen na hun studies voor een betalende job buitenshuis. Die ambitie proberen ze in balans te krijgen met hun rol als moeder (de grootmoeders sprongen gelukkig al eens bij). Diezelfde ambitie botst hier en daar weliswaar tegen het glazen plafond aan (positieve discriminatie en quota kwamen later). Maar ze krijgen toch almaar vanzelfsprekender hun plaats op de arbeidsmarkt.

En dan zijn ze plots 50. De kinderen zijn groot, ze hebben een flink pak ervaring, zowel levens- als professionele ervaring; ze merken dat ze meer marge hebben, zowel financieel als in tijd uitgedrukt; ze stellen m.a.w. vast: tiens, ik sta op een kruispunt van mogelijkheden. En het is daar dat meer en meer vrouwen de weg van de zelfstandigheid inslaan. Een laatste duwtje in de rug helpt wel. Dat kan zijn, weinig doorgroeimogelijkheden op de job, een laat ontslag of de files nu echt helemaal beu. Vrouwen van vijftig hebben dan de keuze: zich begeven op de sollicitatiemarkt; of ze nemen hun professionele lot in eigen handen en ze kiezen voor het statuut van zelfstandige. En dat is dus wat almaar meer vrouwen almaar vaker doen.

Er zijn er natuurlijk die vrij laat in hun loopbaan vooralsnog een soepbar of koffiebar beginnen, een laat-gerealiseerde romantische droom, maar de nummer één activiteit van startende 50-plussers is toch consultancy en dat hoeft niet te verbazen. Zelfstandig consulent worden is voor mensen/vrouwen met een opleiding en ervaring immers een niet zo heel grote stap. Qua investering valt dat mee en ze gaan ook van start met een zekere expertise en dikwijls ook al een zeker netwerk.

En zo maken meer en meer vrouwen een latente ondernemerschapsdrang in de herfst van hun carrière toch nog waar. Ze nemen daarbij flink wat levens- en dertig jaar werkervaring mee, wat doet vermoeden dat die vrouwen weleens mooie resultaten zouden kunnen voorleggen in de toekomst. Uit voorgaand onderzoek van Acerta SVF bleek al dat opleiding en de nodige kennis voor het starten van een zaak nu net elementen zijn die hun tevredenheid over hun keuze stelselmatig verhoogt. Het zal alleszins interessant zijn om dat straks te meten. We wensen ze alvast veel succes toe!

Partner Content