© GETTY IMAGES

Meer ruimte voor minnelijke schikkingen

Jan Roodhooft Advocaat

De meeste rechtbanken krijgen een kamer voor minnelijke schikking. Wat is dat? Kan je je zaak door zo’n kamer laten behandelen? En wat als er toch geen akkoord wordt bereikt?

Raak je als eiser of als verweerder betrokken in een procedure voor de rechtbank, dan eindigt zo’n proces meestal met een vonnis waarin je al dan niet gelijk krijgt. De rechtbank beoordeelt de argumenten van alle partijen en neemt een beslissing. Toch hoeft het niet altijd meer tot zo’n vonnis te komen. Een nieuwe wet maakt het mogelijk om ook op de rechtbank nog te onderhandelen en het dossier onderling te regelen.

Er bestond al een kamer van minnelijke schikking op de familierechtbanken. Zo’n kamer komt er nu ook op de rechtbank van eerste aanleg, de ondernemingsrechtbank, de arbeidsrechtbank, het hof van beroep en het arbeidshof. Tot 1 september 2025 zijn de rechtbanken nog vrij om al dan niet zo’n kamer op te richten. Na die datum wordt het verplicht. Op het vredegerecht komt de kamer van minnelijke schikking er niet. Daar kan je wel een verzoeningsprocedure starten.

Wat is de bedoeling?

Als je zaak voor zo’n kamer van minnelijk schikking komt, dan word je samen met de tegenpartij (en jullie advocaten) uitgenodigd voor een zitting. Die vindt plaats in aanwezigheid van een andere rechter dan diegene die normaal uitspraak zou doen in je dossier. Die rechter probeert een oplossing uit te werken voor jullie discussie. Lukt dat, dan wordt die oplossing op papier gezet. Dit document heeft dezelfde waarde als een vonnis. Het is ook mogelijk om tot een gedeeltelijke regeling te komen. Komt er geen volledig akkoord, dan zal de rechter de zaak terugsturen naar de gewone kamer van de rechtbank die dan een vonnis moet uitspreken. De rechter van de kamer van minnelijke schikking zelf zal dus geen oordeel vellen.

Vertrouwelijk

Belangrijk is dat alles wat je zegt op zo’n kamer van minnelijke schikking vertrouwelijk is. Doe je daar bepaalde toegevingen om tot een akkoord te kunnen komen, dan kan de andere partij die toegevingen niet tegen jou gebruiken in een verdere procedure als jullie finaal toch niet akkoord raken. De rechter in de kamer van minnelijke schikking zal ook niet vertellen aan de gewone rechter die de zaak behandelt wat er precies gebeurde en wie wat zei.

Kan je kiezen?

Bij een procedure voor de rechtbank zal de zaak in eerste instantie nog altijd terechtkomen bij de gewone rechter die ook een vonnis velt. Daar kan je vragen om de zaak door te verwijzen naar een kamer van minnelijke schikking. Gaat de tegenpartij hiermee akkoord, dan zal de rechter dat doen. Maar ook als de andere partij niet akkoord gaat, kan de rechtbank de zaak doorsturen. Je kan je echter afvragen of dat veel zin heeft. Stelt de rechter zelf voor om de zaak te versturen naar zo’n kamer van minnelijke schikking en zijn jij en/of de andere partij het daar niet mee eens, dan zal dit ook niet gebeuren.

Lees meer over:

Partner Content