© Getty Images

Ondanks verzet van werkgevers gaat individuele leerrekening van start op 1 april

Vanaf 1 april wordt de ‘federal learning account’, oftewel de individuele leerrekening, gelanceerd. Het gaat om een online registratietool waarin alle opleidingen die aan elke werknemer worden aangeboden, moeten worden geregistreerd. Bedoeling is om het individueel opleidingsrecht dat elke werknemer heeft, te beheren. Werkgeversorganisaties verzetten zich tegen de plannen.

De federale leerrekening is een uitloper van de zogenaamde arbeidsdeal die de regering-De Croo overeenkwam. Die schrijft onder meer voor dat ondernemingen moeten voorzien in een opleidingsplan en voert een individueel opleidingsrecht van vijf dagen per jaar in het leven. Daar komt binnenkort dus een federale leerrekening bij. Die moet werknemers informatie bieden rond opleidingen en hen toegang geven tot hun individuele leerrekening en tot nuttige informatie over gevolgde opleidingen. De achterliggende idee is dat opleidingen en levenslang leren steeds meer aan belang winnen in de snel veranderende arbeidsmarkt.

Na een proefperiode krijgen werknemers in het najaar van 2024 toegang tot de applicatie. De applicatie wordt uitgerold op federaal niveau. Ook werkt minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne aan een samenwerkingsakkoord met de deelstaten, die ook bevoegdheden hebben op vlak van onderwijs en opleiding, legt zijn woordvoerder uit. “Het ontwerp werd op federaal niveau en door het Waals Gewest reeds goedgekeurd. De andere deelstaten volgen binnenkort”, klinkt het.

De werkgevers zijn echter niet te vinden voor de plannen. “Het evenwicht tussen inspanning en resultaat is volledig zoek”, lieten werkgeversorganisaties als VBO, Unizo, Voka en Boerenbond eerder weten. Ze hekelen onder meer “de gebrekkige en onvolledige voorbereiding, de onbeantwoorde vragen, niet-uitgeklaarde onduidelijkheden, het niet respecteren van het ‘only once’-principe, een weinig succesvol proefproject en de minimale terugkoppeling naar de sociale partners”. Ze spreken bovendien van een “onuitvoerbare bijkomende administratieve verplichting voor de ondernemers”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content