De plastic droom van de sixties

Over precies een jaar opent in het Atomium een nieuwe attractie. Het Plasticarium Art & Design Atomium Museum. Maar nu al krijg je een voorproefje van de roemrijke jaren van het plastic.

Plastic staat symbool voor de consumptiemaatschappij van de gouden jaren ’60. De kleur oranje was al evenzeer verbonden met het tijdperk. En dat is dan ook te zien aan de vele gebruiksvoorwerpen en meubels in de expo Orange Dreams in het Atomium. Ze komen uit de collectie van ingenieur en kunstenaar Philippe Decelle, die ook curator is. Hij verzamelt al sinds 1986 plastic design in zijn eigen Plasticarium. Voor de expo bedacht Decelle 6 oranjekleurige levenssferen waarbinnen de objecten te zien zijn. En zelfs een utopisch huis dat volledig uit plastic werd opgetrokken.

Tiende bol

In december 2015 opent het definitieve plasticarium. Dat wordt een zogenaamde ’10de bol’ in het nabijgelegen gebouw Trade Mart. Het Plasticarium. Art & Design Atomium Museum zal over 5000m2 beschikken. Een groot deel is bestemd voor de honderden voorwerpen uit de immense collectie van Decelle. Aangezien de ruimte niet de hele collectie kan herbergen, zal de permanente tentoonstelling regelmatig wisselen. Daarnaast is er ook plaats voor tijdelijke exposities.

Orange Dreams. Plastiek is magnifiek (1960-1973). Nog tot 25/5 in het Atomium. Ma-zo, 10-18. ?11. www.atomium.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content