© CHRISTO

De stadsprojecten van Christo in Brussel

In het ING-centrum op het Koningsplein in Brussel is woensdag een prestigieuze tentoonstelling geopend over de stadsprojecten van kunstenaar Christo en zijn in 2009 overleden vrouw Jeanne-Claude. De intussen 82-jarige Christo was voor de opening naar onze hoofstad afgezakt.

Christo Vladimirov Javacheff vluchtte in de jaren ’50 vanuit Soviet-Bulgarije naar het westen. Daarna raakte hij werelwijd bekend als kunstenaar die publieke gebouwen, plaatsen, bruggen of parken met een symbolische waarde letterlijk “inpakt”. Op de expo zie je tachtig tekeningen en maquettes van 1981 tot nu die in een eerste fase de projecten vorm gaven. ‘Ik heb hiervoor geen assistent, elke maquette en elke tekening die je hier ziet is van mijn hand’, aldus Christo. De kunstenwerken van Christo en Jeanne-Claude bleven meestal slechts enkele weken. ‘Net die vergankelijkheid is mooi’, klinkt het.

Van de Pont Neuf ...

Een van de blikvangers op de expo is de maquette van de ingepakte Pont Neuf in Parijs. ‘Het schaalmodel dat je hier ziet diende begin jaren ’80 om de stad Parijs te overtuigen’, vertelt de kunstenaar. ‘Het project werd twee keer geweigerd. Uiteindelijk mocht de oudste brug van Parijs, na tien jaar voorbereiding, in 1985 worden ingepakt. Ik heb van 1958 tot 1964 in Parijs gewoond en kies altijd locaties waar ik op een of andere manier een band mee heb’.

Een ander hoogtepunt uit de carrière van Christo en Jeanne-Claude en ook van deze expo is de ingepakte Reichstag in Berlijn. ‘Ik was een politiek vluchteling, ik heb de Berlijnse muur weten bouwen en ontsnapte in 1957- in volle Koude Oorlog- naar het westen. De Reichstag had voor mij dan ook een bijzondere betekenis’, aldus Christo. Ook dit pad liep niet over rozen, het project werd tot 3 keer toe geweigerd en de voorbereiding nam drie decennia in beslag. Uiteindelijk kon het gerealiseerd worden in juni 1995. De maquette kan je zien in het ING-centrum. ‘Het gaat om het vierde schaalmodel’, aldus Christo. ‘Dit heb ik gemaakt na de val van de muur’.

..tot Central Park

Het echtpaar Christo-Jeanne Claude verhuisde in de jaren ’60 naar Manhattan. Het was in hun woonplaats dat ze in 2005 een derde hoogtepunt realiseerden: The Gates. In Central Park plaatsten ze Vinylpoorten over de wandelpaden. ‘In een stad als New York zijn de immer bewegende, wandelende mensen diegenen die het straatbeeld bepalen, niet de gebouwen. Het is die beweging die we met onze Vinyldoeken over de wandelpaden hebben willen evoceren’, legt Christo uit aan de hand van de tentoongestelde schetsen.

De stadsprojecten van Christo  in Brussel
© CHRISTO

Bijzonder aan de expo is dat je ook maquettes en schetsen kan zien van 33 projecten die recht uit zijn atelier komen, maar nooit werden gerealiseerd. Zo kreeg hij nooit toestemming om het MoMa in New York in te pakken, en ook het plaatsen van een Ijzeren Gordijn in Berlijn werd geweigerd.

Christo heeft tot nog toe geen plannen voor een project in België. “Nog niet”, lacht hij.

Christo and Jeanne-Claude. Urban Projects. 25/10/2017-25/2/2018 in het ING Art Centre, Koningsplein 6, Brussel. Di-zo, 10-18u. Woe, 10-21u. €12. https://about.ing.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content