De Zeeuwse mosselen zijn er!

We hebben er drie weken langer dan normaal op moeten wachten. Maar woensdag was het dan zo ver. De eerste Zeeuwse mosselen werden opgevist uit de Oosterschelde. En de kwekers zijn unaniem: ze zijn dit jaar van goede kwaliteit.

Omdat de schaaldieren zeer gevoelig zijn aan de watertemperatuur stelde de koude lente dit jaar mosselliefhebbers extra op de proef. De schaaldieren groeiden niet goed en dus werd beslist ze nog 3 weken extra tijd te gunnen. De laatste 10 dagen mooi weer hebben voor een inhaalbeweging gezorgd.

Precies goed

Het Mosselkantoor van Yerseke had woensdag dan ook de voltallige Belgische en Nederlandse pers opgetrommeld om getuige te zijn van de eerste mosseloogst in de Oosterschelde. “Dit is echt wat een mosselkweker wil”, glundert kweker Marinus Padmos wanneer hij onder het oog van de camera’s een mossel proeft.

De Zeeuwse mosselen zijn er!

“De schelp is mooi gevuld, het vlees is bol en oogt niet grauw”. “In tegenstelling tot wat mensen soms denken speelt de kleur of de grootte geen rol in de kwaliteit. In België houdt men van grote mosselen, in Frankrijk van kleine. Goed voor ons! Zo raken wij alles kwijt” lacht Padmos. Essentieel is natuurlijk de smaak. “De smaak is zilt, net zoals een Zeeuwse mossel hoort te zijn”.

De kwantiteit is volgens het Mosselkantoor vergelijkbaar met die van vorige jaren. Hoe de prijszetting zal zijn, is nog even afwachten. ‘Dat hangt af van de handelaars’, luidt het.


Maanden met ‘r’

Het mosselseizoen loopt tot april volgend jaar. Goed om weten: het hardnekkige verhaal dat je mosselen alleen mag eten in maanden met een ‘r’ in de maand is een fabel. Dat was vroeger zo, maar sinds er gekoeld vervoer is, zijn de mosselen negen maanden per jaar lekker.

Nog meer mosselweetjes en gezondheidsaspecten van mosselen leest u hier.

Partner Content