Geen tuinplant zo mooi in de winter als de kerstroos

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Neen, we bedoelen niet de kerstster (Euphorbia pulcherrima) die vaak ook kerstroos wordt genoemd maar wel de prachtige Helleborus. Vanaf november tot maart tooit hij uw tuin met prachtige bloemen. Zelfs sneeuw of vorst doen de kerstroos niets.

Kerstrozen zijn afkomstig uit bergachtige gebieden waar ze gewoonlijk te vinden zijn op hoogtes tot 1900 meter. Dit zijn beschermde soorten. Hun natuurlijke habitat strekt zich uit vanaf de oostelijke Alpen – via Duitsland (met name Beieren), Oostenrijk, Zwitserland en Italië – naar de noordelijke Balkan.

De kerstroos (botanische naam: Helleborus niger) kan overal in de tuin worden geplant: zowel in de halfschaduw als op een zonnig plekje. Zeker aan te bevelen is om deze plant zo lang mogelijk op dezelfde plaats te houden in de tuin. Het zeer humusrijke, luchtige grondmengsel dat je voorziet bij planting voldoet gemakkelijk voor 5 à 10 jaar, zonder veel nood aan bijbemesting. Als je een Helleborus plant, zorg dan voor een groot plantgat dat je rijkelijk voorziet van compost en/of goed verteerde bladgrond. Plant ze niet dieper dan in de pot waar ze in stonden.

Vanaf november tot in maart zijn de prachtige bloemen te zien. Zelfs sneeuw of vorst doen de kerstroos niets. Als de tuinplant het naar z’n zin heeft, komt hij elk jaar opnieuw tot bloei.

Ben je helemaal verliefd op deze beauty? Laat je dan ook eens verleiden door andere soorten. Bijvoorbeeld de Helleborus orientalis. Deze tuinplant is eveneens wintergroen maar heeft verschillende bloemkleuren variërend van wit tot donkerpaars en soms zijn ze zelfs gespikkeld. De bloeitijd van Helleborus orientalis is van januari tot ver in april.

Tip: Geveltuintje?De kerstroos is een ideale plant. Dat komt omdat de grond rondom een gevel of muur vaak veel kalk bevat en daar is de kerstroos extra dol op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content