De Mexicaanse keuken is bij ons zeker minder bekend dan de Italiaanse, Spaanse of Chinese, maar ze kan er gerust mee concurreren. Maak kennis met enkele gemakkelijke, gezonde en opwindende gerechten.
Kokosceviche
In een ceviche wordt vis gegaard door het limoensap, waardoor een heerlijk licht voorgerecht ontstaat dat erg weinig inspanning kost.
Ingrediënten voor 4 personen:
2 – 3 pruimtomaten
225 g zeebaars, ontveld in blokjes van 1 cm
Sap van 5 – 6 limoenen
4 eetlepels kokosmelk
1 eetlepel olijfolie
Zeezout
oe kleine rode ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
1 habaneropeper fijngesneden
1 flink handvol verse koriander, fijngehakt
Voor de garnering:
Fijngehakte verse koriander
4 – 5 radijsjes in dunne plakjes
oe avocado, geschild, ontpit in blokjes en omgeschept in sap van oe limoen
Tortillachips
Bereiding:
Zet de tomaten onder kokend water en tel tot 20. Giet ze af, snijd ze in en trek het vel eraf. Verwijder het zaad en snijd ze in blokjes van 1 cm.
Doe de visblokjes in een glazen kom en voeg het limoensap, de kokosmelk, olijfolie, zout, ui, knoflook en chilipeper toe. Dek de kom af en zet ze minstens 1 uur in de koelkast voor een lichte marinade en 4 uur als u de vis helemaal ‘gaar’ wilt hebben. Het visvlees gaat van doorzichtig naar opaak en wit als het gaar is.
Giet de marinade uit de kom, maar bewaar ze. Doe de tomaat en de koriander bij de vis en schep alles voorzichtig door elkaar. Voeg wat van de marinade toe als het mengsel te droog lijkt.
Schep de ceviche op kleine bordjes en strooi de gehakte koriander, de plakjes radijs en de blokjes avocado erover. Geef er de tortillachips bij om de salade mee op te scheppen en te eten.
Tlayuda’s (pizza uit Oaxaca)
Tlayuda’s zijn heerlijk rommelige, open pizza’s die ’s avonds in de straten van Oaxaca worden verkocht. Eet ze geroosterd, gebakken of uit de oven.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote zak spinazieblaadjes
Een klein klontje boter
Zeezout en zwarte peper
Olijfolie
4 grote platbroden (Arabische of Italiaanse platbroden)
4 eetlepels guacamole
2 bolletjes mozzarella geraspt
80 g pecorino geraspt
300 g gaar kippenvlees of 2 kipfilets gepocheerd en in reepjes gesneden
8 gemarineerde tomaten of erg rijpe tomaten in plakjes
2 eetlepels grof gehakte kruiden (basilicum, dragon, kervel of koriander)
2 handen rucola
Bereiding:
Was de spinazie en schud hem droog. Verhit een grote pan, doe de boter erin en laat de spinazie er enkele minuten in slinken. Haal de spinazie uit de pan, knijp hem uit en breng op smaak met zout, peper en wat olijfolie.
Verhit een grote koekenpan. Leg een platbrood in de pan en besprenkel het met wat water zodat het zachtjes wordt verwarmd. Draai het brood om zodra het enigszins krokant is. Leg er een laag guacamole op, strooi er wat geraspte mozzarella over en een kwart van de overige ingrediënten. Als de buitenkant van het brood knapperig is en de mozzarella is gesmolten, slaat u de pizza dubbel zodat hij wat op een calzone lijkt. Leg hem op een bord en snijd hem in stukken.
Serveer de tlayuda met salsa of met saus van geroosterde tomaten.
Geroosterde langoustinesmet mole van koriander en pompoenpitten
Dit is eigenlijk een saus die als mole wordt gebruikt, maar veel gemakkelijker te gebruiken is dan alle andere moles. Ze is heerlijk bij langoustines, geroosterde sint-jakobsschelpen of gebakken vis. Deze mole is ook lekker wanneer hij met mayonaise wordt gemengd en bij koude kip wordt gegeten.
Ingrediënten voor 4 personen:
20-24 langoustines
60 g pompoenpitten
2 tenen knoflook, platgeslagen en gepeld
2 chiles de arbol, fijngehakt
1 habaneropeper zonderzaad en fijngesneden
2 grote handvol verse koriander grof gehakt
1 handvol kervel en 1 handvol munt, fijngehakt
200 ml extra vergine olijfolie
Sap van 3 limoenen
4 lente-uitjes fijngehakt
20 g pecorino, geraspt
Bereiding:
Vraag uw vishandelaar eventueel om de langoustines doormidden te snijden zodat het visvlees er na bereiding gemakkelijker uit te halen is.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan enkele minuten op hoog vuur of tot ze een vaalgouden tint krijgen en uit de pan beginnen te springen. Maal ze in een blender of stamp ze in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg de knoflook en de chilipepers toe en stamp ze door de pompoenpittenpasta.
Voeg de overige ingrediënten (behalve de langoustines) toe aan de puree en maal alles op de intervalstand tot een gladde pasta.
Verhit een grote grillpan of wok op erg hoog vuur . Leg de langoustines erin met enkele flinke scheppen pompoenpitpasta. Rooster de langoustines aan elke kant 2 – 3 minuten tot de pasta goudbruin is en de langoustines roze en gaar zijn.
Serveer er partjes limoen bij en veel knapperig brood.
Meer heerlijke Mexicaanse recepten?
Deze 3 recepten komen uit het boek Mexicaans! van Thomasina Miers. Thomasina bezocht Mexico als 18-jarige en werd zo verliefd op het eten daar, dat ze terugging om er te wonen. Na haar terugkeer in Londen won ze 2005 het programma MasterChef of de BBC. Intussen heeft ze een eigen keten, Wahaca, waar ze Mexicaans straatvoedsel serveert.
In Mexicaans! neemt Thomasina Miers u mee op een inspirerende culinaire reis door het prachtige Mexico en laat ze zien dat de Mexicaanse keuken zoveel meer is dan tacochips en tortilla’s.