Verborgen Van Dyck nu te zien in Rubenshuis

Het Rubensmuseum in Antwerpen heeft een kostbare Van Dyck kunnen bemachtigen voor een langdurige bruikleen. Het werk bleek in 2013 tijdens het BBC-programma de Antiques Roadshow een originele Van Dyck te zijn. Je kan het 400 jaar oude schilderij vanaf woensdag 18 november bewonderen in het Rubenshuis.

In 2013 overkwam eerwaarde Jamie MacLeod uit Derbyshire, Engeland, een mirakel. Het schilderij dat hij voor 500 euro had gekocht, werd in het populaire tv-programma Antiques Roadshow ontmaskerd als een ‘echte’ Anthony van Dyck. Het werk werd na restauratie en onderzoek door een bekende Van Dyck-expert geschat op 500 000 euro. Het was meteen de meest kostbare vondst uit de lange geschiedenis van de Antiques Roadshow. De priester verkocht het schilderij aan een privé-verzamelaar. De huidige eigenaar en de directeur van het Rubenshuis hebben mekaar toevallig ontmoet. En zo komt het dat het Rubenshuis het werk nu in langdurige bruikleen krijgt. Zo’n bruikleen is belangrijk voor het museum, want zelf nog een Rubens of Van Dyck aankopen is nagenoeg onmogelijk geworden.

Portret

Het werk in kwestie is een portret. Het gaat eigenlijk om een voorstudie voor een levensgroot schilderij waarop zeven Brusselse schepenen staan afgebeeld. Het portret stelt één van de schepenen voor, een Brussels stadsmagistraat. Het groepsportret zelf werd vernield in 1695 tijdens een Frans bombardement op Brussel. Wat nog bestaat, is een compositieschets voor het groepsportret en een viertal voorstudies voor de schepenkoppen. Het portret dat te bewonderen is in het Rubenshuis, is een van de vier ontwerpen van die voorstudies. De twee andere bevinden zich in het Ashmolean Museum in Oxford, en een derde in een particuliere verzameling.

Van Dyck en New York

Het portret van de Brusselse schepen is in Antwerpen te zien tot en met 10 februari 2016. Dan vertrekt het naar New York, waar het tot half juni 2016 deel zal uitmaken van een tentoonstelling over Van Dyck. Daarna keren de beide werken terug naar het Antwerpse Rubenshuis.

Praktisch

De verborgen Van Dyck – 400 jaar oud en gloednieuw. Van 17/11/2015 tot 10/2/2016 in het Rubenshuis, Antwerpen.Info: www.rubenshuis.be.

Partner Content