© Getty Images/iStockphoto

Ananas, ruwe bolster, zoete vrucht

Hoewel ananas het hele jaar door verkrijgbaar is, past deze vrucht toch vooral bij tropische temperaturen. Onder die harde schil ruikt en smaakt een rijpe ananas heerlijk zoet. Daarbij zit het vol vitaminen en mineralen. Verantwoord en zomers smullen dus.

Een ananas bestaat in feite uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Vandaar zijn bijzondere vorm! Een ananas kan wel 30 centimeter lang worden en weegt soms meer dan 4 kilogram. De gelige vrucht rijpt amper na en wordt dan ook zo goed als rijp geplukt. Verse ananassen zijn vaak afkomstig uit Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen.

Bewaren

Ananas kunt u beter niet in de koelkast bewaren, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. Als de vrucht lekker ruikt en u de bladeren op de kruin gemakkelijk los kunt trekken, is hij rijp. Let goed op als u een ananas koopt. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl overrijpe vruchten vaak naar gist ruiken. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid. Daarom is het bij een ananas heel belangrijk om te ruiken.
Het schillen van een ananas lijkt een flinke opgave, maar dit hoeft echt echt geen ingewikkelde operatie te zijn. Als u de vrucht in schijven snijdt en daarna de schil, kern en ingroeisels verwijdert, kunt u snel genieten. Bovendien bestaan er ook speciale ananasschillers, waarmee u in één beweging klaar bent. Losse stukjes ananas kunt u beter wel in de koelkast bewaren. Invriezen is ook mogelijk.
Verse ananas is altijd de beste keuze, maar ananas uit een blik is een goed alternatief als u die niet voor handen hebt. Gelukkig verdwijnen niet alle goede voedingsstoffen tijdens het conserveren. Let er wel op dat u blikananas koopt die geconserveerd is in water of eigen sap. Ananas op siroop bevat, onder andere door toegevoegde suikers, bijna de dubbele hoeveelheid calorieën. Verse ananas bevat per 100 gram ongeveer 57 kilocalorieën. Een schijf van 100 gram wordt ook gezien als een stuk fruit.

Flinke dosis vitamine C

Net als veel fruitsoorten is ananas rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door grote hoeveelheden vitamine C draagt ananas bijvoorbeeld bij aan een gezond immuunsysteem en dankzij verschillende B-vitamines heeft het ook een positieve invloed op de energievoorziening en stofwisseling. Daarnaast bevat ananas onder andere veel mangaan, magnesium, kalium en calcium. Dankzij veel oplosbare vezels is ananas ook goed voor de spijsvertering.
Rauwe ananas bevat het enzym bromelaïne dat eiwitten afbreekt. Hierdoor worden melkproducten met verse ananas waterig en wordt gelatine niet stijf. In een mousse of pudding kunt u dus beter ananas uit blik gebruiken of de ananas eerst kort even koken. Van bromelaïne wordt ook gezegd dat het een ontstekingsremmend en pijnstillend enzym is, dat het de kans op bloedstolsels vermindert en reizigersdiarree verlicht, maar deze effecten zijn niet wetenschappelijk bewezen.
Verder hoort u ook wel eens dat ananas dankzij pectine ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat ananas het cholesterolgehalte verlaagt door diezelfde pectine en de aanwezigheid van plantensterolen. Een bekend bakerpraatje is dat het hart van een ananas een bevalling op kan wekken. Hierin lijkt een kleine kern van waarheid te schuilen. Het hart van een ananas bevat kinine en dat kan in hoge doses een abortus veroorzaken. In de praktijk moet u echter wel héél veel ananashart opeten om dat effect te bewerkstelligen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content