App helpt patiënten beter omgaan met psoriasis

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Psoriasis verloopt nogal onvoorspelbaar: periodes van betrekkelijke rust wisselen af met opstoten van hevige jeuk en/of rode, gezwollen, pijnlijke gewrichten. Psoriasis is ongeneeslijk maar je kan de klachten door behandeling onder controle krijgen.Gebrek aan therapietrouwUit literatuurstudies blijkt dat 40% van de mensen zijn medicatie niet correct neemt. Voor psoriasis is het volhouden van je therapie echter cruciaal om de ziekte onder controle te krijgen en een betere levenskwaliteit na te streven. Om patiënten beter te leren omgaan met psoriasis, heeft LEO Pharma de app MyPso ontwikkeld.

Deze applicatie zegt niets over de oorzaak van de chronische huidontsteking, maar zorgt er wel voor dat een psoriasispatiënt een beter beeld krijgt van wat zijn psoriasis verergert. Zo kan hij symptomen en triggers ingeven en makkelijk het verloop van de ziekte volgen. De app reikt ook praktische tips aan voor kleine veranderingen die een grote impact hebben op de huid en de levenskwaliteit van psoriasispatiënten.

Ook kan men, anoniem, zijn resultaten vergelijken met lotgenoten en een beter zicht krijgen op zijn persoonlijke situatie.

De app MyPso is gratis te downloaden via AppStore of Google Play.

Psoriasis in beeld

Bij de voorstelling van de app, stelde fotografe Lieve Blancquaert ook een bijzondere reportage voor: 13 portretten van psoriasispatiënten van alle leeftijden.

Lieve Blancquaert: “Mensen met imperfecties zoals psoriasis hebben het niet gemakkelijk in deze wereld waar alles rond het uiterlijke draait. Als je dan een aandoening hebt waarvan de meeste mensen niet weten wat het is, dan moet je sterk zijn om dat te tonen en nog sterker om je te laten fotograferen. Niet voor niets was het hier moeilijk om de meest kwetsbare groep voor de lens te krijgen, namelijk de heel jonge mensen. Voor hen is het plaatsen en omgaan met psoriasis echt nog heel moeilijk, hun hele leven wordt erdoor gedomineerd. Met deze portretten wil ik de buitenwereld laten zien hoe deze mensen omgaan met psoriasis.”

Liliane Deforce, geportretteerd door Lieve Blancquaert: “Een gezonde levensstijl, een goede verzorging van mijn psoriasis en leren loslaten, zorgen er samen voor dat psoriasis niet langer mijn leven beheerst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content