© Getty Images/iStockphoto

Belgian Stroke Council wil bevolking sensibiliseren om bij beroerte snel op te treden

De Belgian Stroke Council lanceert naar aanleiding van de Wereld Beroerte Dag zondag een Facebookcampagne om het grote publiek meer bewust te maken van de symptomen van een beroerte. Het is namelijk erg belangrijk om snel te reageren wanneer je vermoedt dat iemand een beroerte doormaakt.

Wereldwijd krijgt gemiddeld 1 op de 6 mensen tijdens zijn leven een beroerte, een acute medische aandoening die gekenmerkt wordt door een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. Jaarlijks gaat het om 17 miljoen beroertes en in België worden dagelijks gemiddeld 50 mensen getroffen. Beroerte is bovendien de op één na belangrijkste doodsoorzaak, en iedereen kan een beroerte krijgen, ook jongere mensen.

Snel ingrijpen is erg belangrijk om ernstige complicaties (invaliditeit) of zelfs een dodelijke afloop te vermijden, aldus Peeters. “Elke minuut telt. In ons land krijgen 19.000 mensen jaarlijks een beroerte, maar slechts 1 op de 5 patiënten wordt op tijd in het ziekenhuis opgenomen. Nochtans wordt een patiënt best zo vlug mogelijk geholpen. Contacteer dus gerust onmiddellijk het noodnummer 112.”

Om deze boodschap extra kracht bij te zetten maakte de Belgian Stroke Council twee filmpjes. “Eén filmpje richt zich op een iets ouder publiek, maar het tweede focust vooral op jonge mensen. Dit moet helpen om het grote publiek nog meer bewust te maken van de symptomen van beroerte, want ’time is brain'”, klinkt het.

Meer informatie over de symptomen van een beroerte en hoe een patiënt geholpen kan worden, staat op www.herkeneenberoerte.be.

Partner Content