© Getty Images/iStockphoto

Belgische sneltest voor corona krijgt goedkeuring

Naast de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria, die er slechts in een beperkte hoeveelheid zijn en die enige tijd kosten, is er nu een volledig nieuwe coronatest op de markt die binnen het kwartier resultaat geeft.

Het gaat om een test, die reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. De opsporing gebeurt met slijm uit de neus-keelholte van de patiënt.

De test werd ontwikkeld door het bedrijf Coris BioConcept uit Gembloux samen met een aantal partners. Afgelopen weekend werd de test getest bij 250 patiënten op de spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het Universitair Ziekenhuis van Luik. Bij zeven op de tien patiënten met een verhoogde virale lading van COVID-19 leverde de sneltest een positieve diagnose op.

Goedkeuring van DAGG

Op basis van die resultaten heeft het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) beslist om Coris BioConcept toelating te geven om de tests te verkopen en te verdelen.

De ontwikkelaars hopen dat de FOD Volksgezondheid de tests op nationaal niveau zal uitrollen, om de kosten te drukken, en de behandeling van patiënten te verbeteren. De Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk en het Erasmusziekenhuis gaan de sneltests vanaf nu al gebruiken, bericht RTBF.

70% gevoeligheid

Viroloog Marc Van Ranst reageert positief op de sneltest: “Deze test zal zeker zijn nut bewijzen.

“De nieuwe antigene test zal de diagnostiek in ziekenhuizen zeker versnellen, want op vijftien minuten is er resultaat. Als het resultaat positief is, is er zeker sprake van besmetting. Bij een negatief resultaat blijft er onzekerheid, omdat de gevoeligheid slechts 70 procent bedraagt. Om zekerheid te verkrijgen, zal in een aantal gevallen, zoals bij een ziekenhuisopname, bij een negatief resultaat dan ook nog steeds de labtest uitgevoerd worden”, aldus Van Ranst.

Partner Content