© Getty Images/iStockphoto

Blijvend moe na borstkanker? Acupressuur kan helpen

Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten bij mensen na borstkanker. Acupressuur, een vrij eenvoudige massagetechniek, zou kunnen helpen om dat ‘eeuwig moe’ gevoel te kunnen aanpakken.

Acupressuur is een beetje te vergelijken met acupunctuur omdat deze massagevorm ook specifieke drukpunten op het lichaam behandelt, maar er komen geen naalden aan te pas. Je oefent met je vingers of eventueel andere hulpmiddelen zelf druk uit op welbepaalde plaatsen.

Deze goedkope en makkelijk toe te passen therapie heeft een gunstige impact op de vermoeidheid van ex-borstkankerpatiënten, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA oncology.

Amerikaanse onderzoekers (University of Michigan) deelden ex-borstkankerpatiëntes in in drie groepen. De eerste kreeg normale standaardzorg voor vermoeidheid, de tweede werd acupressuur aangeleerd gericht op de relaxatiepunten van het lichaam en de derde groep kreeg stimulerende acupressuur bedoeld om de energie te verhogen. De vrouwen leerden om elke dag gedurende 3 minuten acupressuur bij zichzelf toe te passen.

Na 6 weken stelden de onderzoekers vast dat de vrouwen die gebruik hadden gemaakt van acupressuur weer ‘normale’ vermoeidheidsscores rapporteerden. De deelnemers die gewone standaardzorg volgden, bleven in dezelfde periode even vermoeid als voorheen.

Beide vormen van acupressuur leverden goede resultaten op bij het overwinnen van de vermoeidheid maar opvallend: de relaxatie acupressuur zorgde tegelijk voor een verbetering van de slaapkwaliteit en de levenskwaliteit. Deze nieuwe studie ligt in de lijn van eerdere, kleinere studies naar acupressuur als remedie tegen vermoeidheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content