De menopauze of overgang

De menopauze, beter bekend als de overgang, is een natuurlijke fase van het ouder worden van een vrouw. Het betekent dat de menstruatiecyclus van de vrouw en ook haar vruchtbaarheid ten einde komen.


De menopauze, beter bekend als de overgang, is een natuurlijke fase van het ouder worden van een vrouw. Het betekent dat de menstruatiecyclus van de vrouw en ook haar vruchtbaarheid ten einde komen.Tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw worden hormonen als oestrogeen en progesteron in steeds op- en neergaande hoeveelheden geproduceerd om het lichaam van de vrouw voor te bereiden op menstruatie, bevruchting en zwangerschap.

Als dit zich herhalende vrijkomen van hormonen vermindert, begint de menopauze. De menopauze is een natuurlijk verlopend proces dat rond het vijftigste levensjaar begint, of als gevolg van verwijdering van de eierstokken op jongere leeftijd.

Bij sommige vrouwen treden weinig of geen symptomen op, andere krijgen allerlei klachten, uiteenlopend van licht tot tamelijk zwaar. Enkele voorbeelden van menopauzesymptomen: uitblijven van de maandelijkse menstruatie, droge vagina, opvliegers en wisselende stemmingen.

Door het afgenomen oestrogeengehalte lopen vrouwen in de menopauze meer kans op osteoporose en hartziekten. Patiënten met zulke kwalen moeten met hun dokter de voor- en nadelen bespreken van vervanging van de ontbrekende hormonen door medicijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content