Dringend maatregelen nodig voor jonge MS- en Parkinson-patiënten
Het parlement en de federale regering moeten dringend meer maatregelen nemen om tegemoet te komen aan de noden van jonge mensen die aan Parkinson of MS lijden, zo stellen de Vlaamse en Franstalige patiëntenverenigingen.
In België lijden zowat 35.000 mensen aan Parkinson en 12.000 aan multiple sclerose (MS). Deze ongeneeslijke aandoeningen van het zenuwstelsel hebben een progressief karakter, wat betekent dat ze almaar verergeren. De aandoening haalt zo geleidelijk aan steeds meer de overhand over de motorische functies van het lichaam.
De ziekten worden vaak met oudere mensen geassocieerd, maar toch zijn er ook duizenden twintigers en dertigers die aan deze aandoeningen lijden. De patiëntenverenigingen klagen nu aan dat er onterecht een stigma aan deze jonge patiënten kleeft. “Jonge mensen met Parkinson en MS zijn immers capabel, en beantwoorden niet aan het beeld dat de maatschappij van hen heeft”, luidt het in een gezamenlijk persbericht. “Actief blijven is belangrijk en de nodige steun van de omgeving en de werkgever een noodzaak.”
Langer aan het werk kunnen blijven
De Vlaamse en Franstalige Parkinsonliga’s en MS-Liga’s eisen dan ook dat er specifieke maatregelen worden genomen om deze mensen langer aan het werk te kunnen houden en onterecht ontslag tegen te gaan.
Ook moet de nodige psychologische begeleiding worden terugbetaald en multidisciplinaire zorg worden voorzien. Daarnaast wordt nog gevraagd om voor gespecialiseerde opvang te zorgen, zodat de jonge patiënten niet meer in bejaardentehuizen terecht hoeven te komen.
Een resolutie van de patiëntenverenigingen werd vandaag om 13.30 uur overgemaakt aan de federale parlementscommissie volksgezondheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier