Een siësta is voordelig bij hoge bloeddruk

Een middagdutje kan niet alleen deugd doen. Bij mensen met hypertensie of een verhoogde bloeddruk verlaagt het zelfs het risico op cardiovasculaire incidenten.

Griekse cardiologen volgden bijna 300 mannen en vrouwen met hypertensie, zo meldt het vakblad Artsenkrant. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers bedroeg 61 jaar. Zij bekeken verschillende gewoonten en gegevens zoals het aantal uren slaap, de levensstijl, de bloeddruk, de hartslag, de body mass index en verschillende parameters die de conditie van het hart aangeven.

Mensen die regelmatig een siësta houden, bleken gedurende de hele dag iets lagere bloeddrukwaarden te vertonen. De daling is volgens de onderzoekers groot genoeg om het risico op hartcomplicaties met zo’n 10 % te verminderen.

Niet alleen de bloeddruk, ook de polsslag van hypertensiepatiënten die een middagdutje hielden, lag lager en ze hadden ook een kleiner linkerhartoortje. Dat laatste duidt er volgens de onderzoekers onder meer op dat de hypertensie de bloedvaten en het hart minder beschadigt. Een korte powernap is minder geschikt. Want hoe langer het dutje duurt, hoe langer de voordelen aanhouden gedurende de rest van de dag.

Partner Content