Een spiraaltje

Een spiraaltje is een klein voorwerpje van plastic of metaal, van uiteenlopende vorm en grootte, dat in de baarmoeder wordt ingebracht om een zwangerschap te voorkomen.


Bevruchting vindt plaats als een spermadeeltje zich in het lichaam van een vrouw samenvoegt met een eitje. Een spiraaltje, of intra-uterien anticonceptiemiddel, voorkomt zwangerschap door het samenvoegen van het spermadeeltje en het eitje te verstoren of door te verhinderen dat een bevrucht eitje zich in de baarmoederwand nestelt.

Een spiraaltje is een klein voorwerpje van plastic of metaal, van uiteenlopende vorm en grootte. Het wordt door een medisch zorgverlener in de baarmoeder gebracht. Voor een vrouw met een spiraaltje is het belangrijk, regelmatig de plaats van het spiraaltje te laten controleren. Een arts kan dat door middel van bekkenonderzoek doen.

Een spiraaltje kan voor sommige vrouwen ongeschikt zijn en het gebruik ervan is altijd af te raden voor vrouwen die herhaaldelijk bekkeninfecties hebben gehad, abnormale vaginale bloedingen of baarmoederkanker. Onthoud goed dat een spiraaltje geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare ziekten, zoals hiv.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content