© Getty Images/iStockphoto

Herken een veilige online apotheek aan het EU-logo

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In 2015 heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) al 60% meer postpakketten met illegale geneesmiddelen onderschept dan in dezelfde periode vorig jaar. Nochtans houden namaakgeneesmiddelen grote risico’s in. Sinds 1 juli 2015 bestaat er wel een Europees logo voor veilige online apotheken.

In 2013 werden in de EU maar liefst 10 miljoen namaakgeneesmiddelen in beslag genomen. In ons land onderschepte het FAGG in 2014 dan weer 3.781 postpakketten met illegale medicijnen, tegenover 1.989 in 2013. Een stijging die zich bovendien verderzet in 2015. Ondanks de grote risico’s van namaakgeneesmiddelen kopen Belgen dus steeds meer illegale medicijnen op het internet. Het gaat ook niet langer enkel en alleen om de ‘klassieke’ erectiepillen of hormonen voor bodybuilders. Belgen bestellen een steeds breder gamma aan geneesmiddelen via het internet, ook antibiotica en pijnstillers. Daarom nam de Europese Commissie een aantal maatregelen, waaronder een logo voor veilige online apotheken dat sinds 1 juli 2015 van kracht is.

Sinds 1 juli 2015 is elke vergunde apotheek in de EU verplicht om het logo met het witte kruis op een groene achtergrond op zijn website te plaatsen. Als je op het logo klikt, word je doorverwezen naar een lijst met veilige apotheken die op een legitieme manier online geneesmiddelen aanbieden.

In ons land is het FAGG (Federaal Agentscxhap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) verantwoordelijk voor deze lijst. Als de apotheek op de lijst staat, kan je met een gerust gemoed verdergaan met je aankoop. Komt de apotheek niet voor op de lijst? Voer de aankoop dan niet uit en ga op zoek naar een apotheek die er wel op staat. Kortom, wil je in alle veiligheid geneesmiddelen kopen op het internet? Vergeet dan zeker niet op dit logo te klikken om te controleren of de online apotheek op de lijst staat!

Herken een veilige online apotheek aan het EU-logo

Valse medicijnen niet zonder gezondheidsrisico’s

Geneesmiddelen buiten het legale circuit zijn ook niet gecontroleerd door de bevoegde instanties en bieden dus geen enkele garantie op vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid. Bovendien ontbreekt ook de controle van een arts en het advies van de apotheker.

De risico’s van namaakgeneesmiddelen zijn niet min. Ze kunnen bv. niet het juiste actieve ingrediënt bevatten dat een goede werkzaamheid garandeert, ofwel klopt de dosis niet. Soms zitten er ook ronduit gevaarlijke stoffen in verwerkt.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen roepen patiënten eerst en vooral op om bij de apotheker zelf langs te gaan. Op die manier zijn ze zeker dat ze geen namaakgeneesmiddelen kopen en kan de apotheker ten volle zijn adviserende rol spelen op vlak van een correct en rationeel geneesmiddelengebruik. Als patiënten toch online geneesmiddelen zouden kopen, klikken ze best steevast op het Europese logo. Zo kunnen ze controleren of de apotheek op de lijst staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content