© getty images

Hoe raak ik van mijn springvinger verlost?

“Sinds een tijdje heb ik problemen om mijn ringvinger te plooien en te strekken. Regelmatig zit die zelfs vast en moet ik hem via mijn andere hand in positie brengen. Hoe kan dit verholpen worden?”

Een springvinger of ‘triggerfinger’ ontstaat meestal door een verdikking in de buigpezen van de hand en vingers. Door die zwelling of door een knobbeltje kan de pees niet meer vlot door de peesschede – een soort tunneltje – glijden maar blijft ze onderweg haperen. Kenmerkend bij een springvinger is het klikkende geluid dat gepaard gaat met pijn bij het buigen en strekken, telkens wanneer de peesverdikking doorheen dit tunneltje verspringt. In sommige gevallen kan de vinger blokkeren en in een geplooide of gestrekte positie blijven staan. Ongeveer twee à drie procent van de mensen krijgt er vroeg of laat last van.

Infiltratie

“Zo’n springvinger treft vooral ringvinger en duim al kan het ook bij de overige vingers voorkomen. Het kan spontaan herstellen maar als het langer aanhoudt, is een behandeling vereist wanneer je hinder ondervindt”, weet handchirurg prof. Ilse Degreef (UZ Leuven). Zo’n springvinger kan pijn geven bij het bewegen of de vinger kan blokkeren. Zeker bij een duim beperkt dit enorm je bewegingsvrijheid.

Het dragen van een spalk kan bij beginnende klachten vaak redding brengen. “Werkt dat onvoldoende dan kan een infiltratie met corticosteroïden in de peesschede de zwelling oplossen en zo de klachten verhelpen. Na enkele dagen tot weken merk je het effect. Deze aanpak slaat niet bij iedereen aan maar als het werkt, zien we vaak wel een langdurig resultaat.”

De ingreep om een springvinger te herstellen is een van de meest trefzekere en vaakst uitgevoerde operaties in de handchirurgie. “Het duurt ongeveer een tiental minuten en is een erg dankbare ingreep, al kan je de kans op complicaties nooit helemaal uitsluiten. Via een kleine insnede wordt het bandje van de peesschede dat voor de hinderlijke vernauwing zorgt doorgesneden terwijl de overige peesbandjes intact blijven. We voeren die uit onder lokale verdoving zodat de patiënt meteen het effect kan testen en feedback geven. Die voelt direct dat hij zijn soms lang geblokkeerde vinger weer vlot en vrij kan bewegen. Ook de revalidatie hiervan duurt hooguit enkele weken. Tegen dan is de wonde geheeld en kan je alles weer normaal uitvoeren.” Oefentherapie bij de handtherapeut kan dat herstelproces ondersteunen.

Meerdere factoren

“Wat de oorzaak is van zo’n springvinger, is niet helemaal duidelijk. Wellicht spelen meerdere factoren een rol zoals familiale aanleg en overbelasting door langdurig werken met de handen. Bij kinderen wordt het soms vastgesteld door een aangeboren anatomische afwijking aan de hand. Ook cholesterolremmers, hormonale therapieën zoals na kanker en chronische aandoeningen zoals diabetes of de ziekte van Dupuytren geven een hoger risico op het ontstaan van springvingers, soms door zwelling van de pezen.”

Partner Content