© iStock

Hou salmonella op afstand

De salmonellabacterie wordt meestal gelinkt aan rauwe eieren en vlees maar ze kan in om het even welk voedingsmiddel opduiken. Wanneer het zonnig en warm is, houden deze onzichtbare beestjes feest.

Besmettingsproces

Er bestaan meerdere salmonellasoorten. Door besmet voedsel te eten, belanden de bacteriën in de maag. Het maagzuur slaagt er niet in ze te doden, zodat ze verder reizen naar de darm. Daar overwoekeren ze de goede bacteriën en veroorzaken ze een ontsteking van het darmslijmvlies.

Symptomen

De courante variant leidt tot ernstige buikgriep. Vanaf 12 uur na de besmetting kunnen diarree, misselijkheid, braken, krampen en koorts optreden. Sommige klachten kunnen 4 tot 10 dagen aanhouden. Bij kinderen en mensen met een verzwakte immuniteit (na kanker of een transplantatie) kan salmonella uitzonderlijk ook in de bloedbaan terechtkomen en voor een bloedvergiftiging zorgen.

Preventie en behandeling

Voorkomen is beter dan genezen. Wees daarom extra waakzaam voor voedselhygiëne in de zomer. Kook eieren 6 minuten en bak vlees voldoende lang. Wie ooit een salmonellabesmetting opliep, kan drager worden en anderen besmetten.

Heb je toch een besmetting opgelopen, weet dan dat deze meestal vanzelf verdwijnt. Veel water, thee of een rehydraterende oplossing helpen tegen uitdroging. Slechts uitzonderlijk is een antibioticabehandeling nodig.

Let op! Jonge kinderen en oudere mensen zijn extra gevoelig voor vochtverlies. Bij hen is bijzondere waakzaamheid geboden.

Met dank aan gastro-enteroloog dr. Georges Blinder (ZNA Antwerpen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content