© Getty Images/iStockphoto

ITG onderzoekt inzet malariamedicijn tegen Covid-19

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) gaat onderzoeken of hydroxychloroquine, een oud medicijn tegen malaria, effect heeft op de duur van besmettelijkheid van Covid-19.

Hydroxychloroquine, een oud medicijn om malaria te behandelen, is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Een paar vroege proeven in onder andere China en Frankrijk doen vermoeden dat het middel zou ingezet kunnen worden tegen Covid-19. Dat vermoeden is echter nog niet bewezen.

Minder lang besmettelijk

“We starten dit onderzoek omdat er enorm veel te doen is rond hydroxychloroquine en er eigenlijk amper wetenschappelijk onderbouwde data bestaan over de werking ervan bij mensen die besmet zijn met het virus”, zegt onderzoeker Christophe Van Dijck. Het geneesmiddel wordt al jaren gebruikt als behandeling voor malaria. Omdat het middel invloed heeft op de werking van ontstekingsreacties in het lichaam wordt het ook gebruikt om een aantal reumatische aandoeningen te behandelen.

Momenteel is er hoop dat het middel ervoor zorgt dat besmette personen minder lang virusdeeltjes zullen verspreiden, en bijgevolg minder lang besmettelijk zijn, maar dat moet dus dringend verder onderzocht worden.”

Studie bij gezondheidswerkers

Voor de studie werkt het ITG vooral met gezondheidswerkers in de frontlinie van de strijd tegen covid-19. “Als een besmet persoon minder lang virusdeeltjes verspreidt na het nemen van een hydroxychloroquine-kuur, dan kunnen die cruciale schakels in onze maatschappij sneller terug aan het werk”, legt Van Dijck uit. “Bijgevolg zou de uitval van gezondheidsmedewerkers aanzienlijk kunnen verminderen.”

Een andere troef van de inzet van gezondheidspersoneel is dat ze vertrouwd zijn met de medische setting die bij een dergelijke studie komt kijken. “Als op een bepaald moment de richtlijn van de overheid in verband met het uitvoeren van covid-19-tests versoepelt en meer mensen vroeg getest zullen worden, dan kunnen wij zeker ook andere groepen opnemen in onze studie.”

De studie van het ITG ging deze week van start en zal enkele weken duren.

Partner Content