Lupus is een chronische auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem ‘bij vergissing’ gezonde lichaamscellen en weefsels aanvalt, zonder dat er antigenen aanwezig zijn.Bij normale gezondheid maakt het immuunsysteem van het lichaam eiwitten diee het lichaam beschermen tegen ziekten. Deze eiwitten worden antilichamen genoemd. De antilichamen hechten zich aan schadelijke bacteriën en virussen, antigenen genoemd, die ziektes kunnen veroorzaken.

Lupus is een chronische auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem ‘bij vergissing’ gezonde lichaamscellen en weefsels aanvalt, zonder dat er antigenen aanwezig zijn. Als dit gebeurt, worden de antilichamen autoantilichamen genoemd. Als gevolg hiervan ontstaan ontstekingen en worden cellen en weefsels beschadigd. Daardoor kunnen de symptomen van lupus zich ontwikkelen.

Er zijn verschillende soorten lupus te onderscheiden. Discoïde lupus blijft meestal beperkt tot de huid. Symptomen zijn bijvoorbeeld huiduitslag in de vorm van ronde, rode vlekjes op het gezicht, de hoofdhuid, de romp en de armen en benen. Over het algemeen tast discoïde lupus de inwendige organen niet aan, maar de huiduitslag kan wel gepaard gaan met pijn in de gewrichten.

Systemische lupus erythematodes (SLE) kan alle organen aantasten, met als gevolg onder andere ontstoken gewrichten, pezen en andere bindweefsels. Er zijn uiteenlopende symptomen, bijvoorbeeld koorts, moeheid, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijn, gezwollen klieren, haarverlies, misselijkheid en overgeven. Door de grote verscheidenheid aan symptomen kan de ziekte vaak worden aangezien voor een andere aandoening. Het meest karakteristieke symptoom van SLE is vlindervormige uitslag op de wangen en de rug van de neus. De symptomen kunnen door de jaren heen plotseling opkomen en weer afnemen.

De oorzaken van lupus zijn onbekend, maar onderzoekers gaan ervan uit dat erfelijkheid en milieufactoren van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte. Deze stoornis doet zich vaak voor bij vrouwen tussen 20 en 40 jaar oud. In sommige gevallen kan lupus worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen. Lupus wordt vastgesteld met behulp van bloedtests en andere diagnostische onderzoeken. Je kunt de ziekte met medicijnen behandelen, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de symptomen.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content