© Shutterstock

Mobiele app helpt bij keuze glucoseverlagende medicatie

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In UZ Leuven is een app ontwikkeld die artsen, huisartsen en specialisten helpt om een betere keuze te maken in de verschillende types geneesmiddelen voor patiënten met type 2 diabetes. Daarvoor bestond al een internationale richtlijn, maar die houdt geen rekening met de Belgische terugbetalingscriteria.

De afgelopen 10 jaar zijn de behandelingsmogelijkheden van type 2 diabetes zo uitgebreid dat de zorgverlener een grote keuze heeft tussen verschillende klassen van geneesmiddelen. Omdat de internationale aanbevelingen, opgesteld door de internationale associaties EASD en ADA, geen rekening houden met de terugbetalingscriteria in België, ontwikkelde de dienst endocrinologie van UZ Leuven de T2D Helper, een app die zowel kijkt naar de individuele patiënt als naar de terugbetalingscriteria van België.

Patiëntgericht

Prof. dr. Ann Mertens, endocrinoloog in UZ Leuven: ‘De app is veel meer gericht op de individuele patiënt dankzij een slimme filterfunctie. Die houdt bijvoorbeeld rekening met nierfunctiebeperking en met problemen als een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename.’

De T2D Helper blijft een ondersteunend instrument: de zorgverlener staat uiteindelijk zelf in voor de definitieve beslissing bij de keuze van de glucoseverlagende behandeling. De app zal op regelmatige tijdstippen worden geüpdatet in functie van de terugbetalingscriteria in België of bij veranderingen in het landschap van de behandeling bij type 2 diabetes.

De app kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de dienst endocrinologie en de dienst IT van UZ Leuven. Artsen en zorgverleners kunnen de app gratis downloaden in de App Store voor de iOS-versie en via de Google Play Store voor de Androidversie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content