© Getty Images

Mondmasker opnieuw altijd verplicht in Vlaamse woonzorgcentra

Bezoekers moeten opnieuw verplicht een mondmasker dragen in de Vlaamse zorginstellingen, zo is vrijdag beslist door de Vlaamse taskforce zorgvoorzieningen, de Taskforce covid-19. Dat meldt voorzitter Karine Moykens.

De taksforce kwam opnieuw samen om de vinger aan de pols te houden, om te horen hoe de verschillende zorginstellingen de situatie momenteel ervaren, zegt Karine Moykens. Er komen geen grote aanpassingen op één na. Zo wordt het mondmasker opnieuw verplicht voor alle bezoekers.

Eind juni was er een versoepeling zodat binnen de sociale bubbel van 15 personen van de bewoner van een ouderenvoorziening, er opnieuw vrijer en warmer contact mogelijk was, zonder bijvoorbeeld een masker te dragen. “Die beslissingen schroeven we nu terug”, aldus Moykens. Er wordt een “veiligheidsmarge ingebouwd”. “We sturen vanavond nog een brief uit naar de zorgvoorzieningen.” De wijziging gaat meteen in.

In de brief klinkt ook de vraag om alert te zijn en informatie over besmettingen goed door te sturen. Er wordt herinnerd aan het juiste gebruik van alle beschermingsmateriaal. “De helft van de voorzieningen was niet getroffen in de eerste golf, zij hebben dus geen ervaring met dat materiaal.”

Vanuit Vlaanderen worden in juli en augustus gratis handgels en mondmaskers verdeeld. Zorginstellingen waar er een uitbraak is, krijgen ook ffp2-maskers, schorten en handschoenen, materiaal dat enkel bij een uitbraak nodig is.

Partner Content